ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

Συζήτησαν τους όρους μιας πιθανής ανακωχής στη Συρία.

Την πορεία της πολεμικής κατάστασης στη Συρία, συζήτησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να κάνει προκλητικές ενέργειες. Οι δύο υπουργοί, επιβεβαίωσαν πως ο συντονισμός των στρατιωτικών ενεργειών ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη ανακωχής, στη Συρία.

Παράλληλα, Λαβρόφ και Κέρι, συζήτησαν τους όρους μιας πιθανής ανακωχής, στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι: Η συριακή αντιπολίτευση συμφωνεί σε ανακωχή δύο ή τριών εβδομάδων στην περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται στη Γενεύη.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η συμφωνία σε μια ανακωχή θα μπορούσε να είναι αναεώσιμη και να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος. Οι εξελίξεις για την αποδοχή ανακωχής έχουν διασυνδεθεί με την εξαίρεση του Μετώπου Αλ Νούσρα, από τις επιθέσεις, ενώ το ζήτημα αυτό, έχει τεθεί στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Παράλληλα, η αποδοχή ανακωχής έχει διασυνδεθεί με τον τερματισμό των αποκλεισμών, την απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά μήκος της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, διασώζοντας το στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά τις διαδοχικές νίκες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, η κατάσταση τώρα, έχει αλλάξει, καθώς οι πολεμικές ισορροπίες στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι υπέρ των δυνάμεων του συριακού στρατού.

Σχετικές ειδήσεις