ΚΟΣΜΟΣ

Εκνευρισμός για τις «αναξιόπιστες» εκλογές στα Σκόπια σύμφωνα με ΕΕ και ΗΠΑ

Εκνευρισμός για τις «αναξιόπιστες» εκλογές στα Σκόπια σύμφωνα με ΕΕ και ΗΠΑ

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με το εάν οι πρόωρες εκλογές διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, όπως τις έχει δρομολογήσει το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ή εάν αναβληθούν, όπως έχουν εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι ΗΠΑ.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι εμμένει στη θέση, ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Μάλιστα, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι επέκρινε την εκτίμηση της Ε.Ε και των ΗΠΑ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές στις 24 Απριλίου και σημείωσε ότι πρόκειται για μία θέση πολιτικής φύσεως, η οποία δεν βασίζεται σε επιχειρήματα.

Χαρακτηριστικό της δυσφορίας του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι είναι η απόφασή του να διακόψει τις επαφές με τον μεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις διακομματικές συνομιλίες για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, Πίτερ Βανχάουτε.

Ο Βέλγος διπλωμάτης Πίτερ Βανχάουτε κατηγορήθηκε από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE ότι λαμβάνει το μέρος της αντιπολίτευσης και ότι προβαίνει σε απαξιωτικά σχόλια για τη χώρα.

Το VMRO-DPMNE ανέφερε ακόμη ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει την αναβολή των εκλογών διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα και κάνει τα πάντα για να μην διεξαχθούν οι εκλογές.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έντιμες και δημοκρατικές εκλογές, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ζάεβ επιβεβαίωσε και η Διεθνής Κοινότητα.

Πλέον, εάν το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν άρει τις αντιρρήσεις του για αναβολή των εκλογών, τότε η Βουλή θα διαλυθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, όπως άλλωστε έχει δρομολογηθεί και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου.

Αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν πάντως ότι δεν αποκλείεται το κυβερνών κόμμα να αποδεχτεί τελικά την εισήγηση της Διεθνούς Κοινότητας για αναβολή των εκλογών (πιθανότατα για τις 5 Ιουνίου) για να μην διαταράξει τις σχέσεις του με τους διεθνείς παράγοντες.

Σήμερα, εξάλλου, μεταβαίνουν στα Σκόπια και οι τρεις ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει έναν άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Σκόπια για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα. Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Έντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών και ο Σλοβένος Ίβο Βαϊγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων αναμένεται να έχουν σήμερα συναντήσεις με παράγοντες των κομμάτων των Σκοπίων σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή, η διπλωματική αποστολή της Ε.Ε. και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εκτίμησαν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες βουλευτικές εκλογές στις 24 Απριλίου.

Σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο διπλωματικών αντιπροσωπειών, αναφέρεται ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων στα Σκόπια, καθώς και μία διακομματική συμφωνία για το πλαίσιο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σχετικές ειδήσεις