ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα ώρες πριν την εκεχειρία η Ρωσία εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Δέκα ώρες πριν την εκεχειρία η Ρωσία εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, αρνούμενο ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι η Μόσχα πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα επιδρομές, κυρίως εναντίον προπυργίων ανταρτών, μερικές ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας.

«Βεβαίως, η ρωσική αεροπορία συνεχίζει την επιχείρησή της στη Συρία. Υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού και στοχεύει εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, η επιχείρησή μας δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα σημεία της συμφωνίας μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και πυρά πυροβολικού στ' ανατολικά της Δαμασκού

Καθώς απομένουν σχεδόν 10 ώρες πριν από την έναρξη εφαρμογής του ρωσοαμερικανικού σχεδίου παύσης του πυρός, οι πληροφορίες αναφέρουν σκληρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιδρομές, αλλά και βομβαρδισμούς πυροβολικού κατά στόχων στην πόλη Ντούμα, στην περιοχή της ανατολικής Γκούτα που ελέγχεται από τους αντάρτες, κοντά στη Δαμασκό.

Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην παραπάνω περιοχή, γράφουν σε αναρτήσεις τους στο Twitter για επιβεβαιωμένες απώλειες μεταξύ των κατοίκων, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν ακριβή αριθμό.

Δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία με αξιωματικούς του συριακού στρατού, προκειμένου να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας αναμένεται ν' αρχίσει τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (00.00 Σαββάτου).

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο σχέδιο. Η μεγαλύτερη συμμαχία της αντιπολίτευσης που έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τους όρους εφαρμογής του σχεδίου, αποδέχτηκε τελικά την κατάπαυση του πυρός για δύο εβδομάδες, προκειμένου να δοκιμαστούν πρακτικά οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Δαμασκός από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να πλήττει στόχους των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο αλ-Νόσρα (που διατηρεί δεσμούς με την αλ-Κάιντα), οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη συμφωνία εκεχειρίας.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στοχοποιεί αντάρτες, με τη δικαιολογία ότι είναι τζιχαντιστές. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θ' αποτύχει αν ξένες χώρες εφοδιάσουν τους αντάρτες με όπλα ή οι αντάρτες χρησιμοποιήσουν την κατάπαυση του πυρός για να επαναξοπλιστούν.

Η ανατολική Γκούτα αποτελεί συνήθως στόχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και των συμμάχων τους, καθώς είναι το προπύργιο της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ η οποία εκπροσωπείται στη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Από την περιοχή αυτή, εξαπολύονται επιθέσεις με ρουκέτες κατά της Δαμασκού.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης πυρά πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων και αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στην επαρχία Χάμα, αλλά και βομβαρδισμούς πυροβολικού στην επαρχία Χομς. Στο μεταξύ, αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται από τα ξημερώματα, στη βορειοδυτική επαρχία Λαττάκεια, καθώς ο συριακός στρατός με την υποστήριξη των συμμάχων του, προσπαθεί ν' ανακαταλάβει όσο το δυνατό μεγαλύτερες περιοχές, στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι: «υπάρχουν αρκετές πτυχές της που προκαλούν σκεπτικισμό».

Σχετικές ειδήσεις