ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Ο στρατός σκότωσε 65 μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ

Σομαλία: Ο στρατός σκότωσε 65 μέλη της οργάνωσης Σεμπάμπ

Ο στρατός της ημιαυτόνομης επαρχίας του Πούντλαντ, στη βορειοανατολική Σομαλία, ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του σκότωσαν 65 ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Σεμπάμπ που είχαν καταλάβει πολλά παραλιακά χωριά στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Πάνω από 100 μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ είχαν κάνει απόβαση με διάφορα πλεούμενα στις ακτές της Πούντλαντ κι είχαν καταλάβει διάφορα χωριά. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στους ισλαμιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι μάχες έχουν σχεδόν τελειώσει και οι δυνάμεις ασφαλείας καταδιώκουν αυτή τη στιγμή τους τελευταίους μαχητές» της Σεμπάμπ, ανέφερε μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ο στρατηγός Μουχίντιν Άχμεντ Μιουζ, διοικητής του στρατού της επαρχίας Πούντλαντ.
«Εξήντα πέντε μαχητές που παρασύρθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο σκοτώθηκαν ως τώρα και άλλοι 31, στην πλειονότητά τους παιδιά, αιχμαλωτίστηκαν ζωντανοί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Σεμπάμπ (ή Χαρακάτ αλ Σεμπάμπ αλ Μουτζαχεντίν, «Κίνημα Νεολαίας των Μουτζαχεντίν»), μια οργάνωση η οποία δηλώνει πίστη στην αλ Κάιντα, δεν έχει κάνει μέχρι τώρα κανένα σχόλιο ούτε για τις μάχες στο Πούντλαντ ούτε σχετικά με τους λόγους που ανέπτυξε απροσδόκητα δυνάμεις στην επαρχία αυτή.

Η οργάνωση, που δρα κυρίως στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Σομαλίας, είναι ουσιαστικά απούσα από την επαρχία Πούντλαντ, αν εξαιρεθεί μια μικρή ομάδα μαχητών υπό τον Αμπντικαντίρ Μουμίν, ο οποίος είχε έλθει σε ρήξη με την ηγεσία της Σεμπάμπ τον Οκτώβριο του 2015 και είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Σεμπάμπ ανακοινώνει συχνά—όπως εξάλλου πράττουν και οι σομαλικές αρχές—πως κατάφερε βαριές απώλειες στο αντίπαλο στρατόπεδο, πράγμα πάντως που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Πολλές πηγές στη σομαλική κυβέρνηση στο Μογκαντίσου ανέφεραν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εστάλη μια ομάδα στρατιωτικών με δύο αεροσκάφη για να συνδράμει τις δυνάμεις ασφαλείας του Πούντλαντ να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες της Σεμπάμπ, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είχαν βαρύ οπλισμό—πολυβόλα, όλμους και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η επαρχία Πούντλαντ ανακήρυξε την αυτονομία της το 1998, χωρίς όμως να αποσχιστεί από τη Σομαλία, όπως η Σομαλιλάνδη, που είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της το 1991.

Σχετικές ειδήσεις