ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι αστραπή του Κέρι στις Βρυξέλλες - Ομπάμα: Προτεραιότητά μας η εξουδετέρωση του ISIS

Ταξίδι αστραπή του Κέρι στις Βρυξέλλες - Ομπάμα: Προτεραιότητά μας η εξουδετέρωση του ISIS

«Ο κόσμος οφείλει να ενωθεί εναντίον της τρομοκρατίας. Μπορούμε και θα νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια, όχι μόνο του δικού μας πληθυσμού αλλά όλου του κόσμου» - Στις Βρυξέλλες ο Κέρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναγόρευσε σε απόλυτη προτεραιότητά του την εξουδετέρωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μου. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε το ΙΚ έως ότου εκδιωχθεί από τη Συρία και το Ιράκ και καταστραφεί οριστικά», είπε ο Ομπάμα σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η δράση εναντίον των τζιχαντιστών φέρνει αποτελέσματα και ότι η οργάνωση που ανέλαβε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχει εξασθενίσει, έχει χάσει βάσεις και μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις οι οποίες διαπράχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και κατόπιν σε έναν σταθμό του μετρό, στην συνοικία όπου εδρεύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 270.

«Ο κόσμος οφείλει να ενωθεί εναντίον της τρομοκρατίας. Μπορούμε και θα νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια, όχι μόνο του δικού μας πληθυσμού αλλά όλου του κόσμου», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την Τρίτη (22/03) από την Κούβα όπου βρισκόταν ο Ομπάμα καταδίκασε τις «αποτρόπαιες» επιθέσεις στις Βρυξέλλες και απηύθυνε έκκληση σε όλους, «ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας, να δώσουν μάχη εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας».

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει «οτιδήποτε διαθέτει» για να βοηθήσει

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει στις βελγικές αρχές κάθε είδους υποστήριξη ώστε να βοηθήσει την χώρα-σύμμαχο στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση και την αποτροπή των τρομοκρατικών ενεργειών μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε πληροφορία, δυνατότητα, τεχνολογία, οτιδήποτε διαθέτουμε που μπορεί να συμβάλει στη μάχη τους» υπογράμμισε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πρεσβεία του Βελγίου στην Ουάσιγκτον όπου υπέγραψε στο βιβλίο των συλλυπητηρίων, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα.

Τέλος, ταξίδι-αστραπή θα πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (25/03) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για να ενημερωθεί από κοντά σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη του Βελγίου.

Σχετικές ειδήσεις