ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συμφωνία για κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Παραμένουν τα ερωτήματα για την τύχη των εδαφών που κατέλαβαν οι στρατοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά τις πιο σφοδρές συγκρούσεις στις οποίες αντιπαρατέθηκαν οι δύο χώρες τα τελευταία είκοσι χρόνια

Το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές της διαμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έπειτα από τέσσερις ημέρες σφοδρών μαχών που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 64 ανθρώπων.

Παραμένουν τα ερωτήματα για την τύχη των εδαφών που κατέλαβαν οι στρατοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά τις πιο σφοδρές συγκρούσεις στις οποίες αντιπαρατέθηκαν οι δύο χώρες τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν έπειτα από μία νύχτα που συνοδεύθηκε από σποραδικά πυρά πυροβολικού, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο αζέρικο χωριό Τερτέρ, κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε το Σάββατο (02/04) ότι πήρε τον έλεγχο πολλών στρατηγικών υψωμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «ενισχύσει» τις θέσεις του. Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστικές αρχές, που υποστηρίζονται από την Αρμενία, έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να συζητήσουν μια εκεχειρία αν ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στην περιοχή, την οποία η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν εκτίμησε από την πλευρά του ότι μια κατάπαυση του πυρός δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν οι στρατιωτικοί των δύο στρατοπέδων επιστρέψουν στις θέσεις τις οποίες κατείχαν πριν από την επανάληψη των εχθροπραξιών.

Το παιχνίδι της Άγκυρας

Η Τουρκία, παραδοσιακός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, έχει από την πλευρά της πολλαπλασιάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις. Σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του θα παραμείνει στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν «μέχρι το τέλος του κόσμου».

Η κρίση ήταν επίσης το «θέμα νούμερο ένα» μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί έκαναν έκκληση να τερματιστούν οι συγκρούσεις και «καταδίκασαν τις προσπάθειες "εξωτερικών πλευρών" στη σύγκρουση να επιδεινώσουν την αντιπαράθεση» ανέφερε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα είχε έτσι στόχο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε το ρίσκο να αναμοχλεύσει την ένταση λέγοντας πως το «Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αυθεντικό ιδιοκτήτη του», το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν καλεί σε τήρηση της εκεχειρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές της διαμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να καταγγέλει όμως σειρά παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από τον αζέρικο στρατό.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και τον Αζέρο ομόλογο του Ιλάμ Αλίεφ, ο Πούτιν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ευρείας κλίμακας ένοπλες συγκρούσεις, που οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών και κάλεσε και τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν επειγόντως μια πλήρη κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Σχετικές ειδήσεις