ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας

Αυστραλία: Μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Australian Bureau of Statistics – ABS) για την κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε καλά νέα για την ανεργία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ABS για την πορεία της αγοράς εργασίας της χώρας, κατά το μήνα Μάρτιο, η ανεργία μειώθηκε φτάνοντας το 5,7% ενώ σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που προστέθηκαν στην αγορά ξεπέρασε τις 26,000.

Τα στοιχεία της ABS αναφέρουν ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αφορά αποκλειστικά τον τομέα μερικής απασχόλησης καθώς οι θέσεις εργασίας σ’ αυτόν αυξήθηκαν κατά 34,900 ενώ την ίδια στιγμή χάθηκαν 8,800 θέσεις ολικής απασχόλησης.

Η μετατόπιση ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων προς την μερική απασχόληση αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό εργατοωρών κατά τον μήνα Μάρτιο, οι οποίες μειώθηκαν κατά 17,5 εκατ.

Και παρά το γεγονός ότι τα νέα μπορεί να ακούγονται καλά και κατάλληλα για θετικές επικεφαλίδες ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Adam Boyton, σχολιάζοντας τα στοιχεία είπε ότι η μείωση των ωρών εργασίας είναι ένδειξη αδυναμίας της αγοράς εργασίας.

Εν τω μεταξύ αντίθετη άποψη με αυτή του Adam Boyton, εξέφρασε ο οικονομολόγος της CommSec, Savanth Sebastian ο οποίος είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι απαισιόδοξοι επικεντρώνονται στην μείωση του αριθμού των εργατοωρών κατά το μήνα Μάρτιο και στην απώλεια των 8,800 θέσεων εργασίας, η μείωση του ποσοστού ανεργίας θα τονώσει την αγορά καθώς δημιουργεί αισιοδοξία στον μέσο καταναλωτή. «Όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα, όταν οι καταναλωτές νοιώθουν ασφαλείς για το εργασιακό τους καθεστώς, αυξάνεται και η καταναλωτική κίνηση» είπε ο κ. Sebastian.

Εν τω μεταξύ δεν ήταν τα καλά νέα για την μείωση του ποσοστού ανεργίας που ανεβοκατέβαζαν την τιμή του Αυστραλιανού δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές σήμερα το πρωί, αλλά ένα τυπογραφικό λάθος.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις