ΚΟΣΜΟΣ

DW: Ευρω-ομόλογα για το προσφυγικό προτείνει ο Ρέντσι

DW: Ευρω-ομόλογα για το προσφυγικό προτείνει ο Ρέντσι

Σύμφωνα με την La Repubblica, o ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προτείνει μία πιο στενή συνεργασία με την Αφρική για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, η οποία θα περιλαμβάνει και «ευρω-ομόλογα» για την ανάπτυξη.

«H Iταλία προτείνει στην ΕΕ ένα είδος συμφώνου για την μετανάστευση», γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica.

Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο κείμενο, το οποίο ο πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η λογική της ιταλικής πρότασης είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά οι αφρικανικές χώρες, οι οποίες θα δεχθούν να συνεργασθούν με την Ευρώπη, με στόχο τον ουσιαστικό περιορισμό των αναχωρήσεων μεταναστών από τις ακτές τους.

Σύμφωνα με την ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει «ευρωομόλογα για την Αφρική», ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της ηπείρου αυτής να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Η Ευρώπη, παράλληλα, σύμφωνα με τον Ρέντσι, πρέπει να δημιουργήσει ειδικό Ταμείο, ώστε να χρηματοδοτήσει κοινωνικά ωφέλιμα έργα, κυρίως στην Βόρειο Αφρική.

Λιβύη- όπωςΤουρκία;

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται και περνούν οι μετανάστες, θα πρέπει να εγγυηθούν πολύ πιο αυστηρούς και αποδοτικούς ελέγχους στα σύνορά τους. Σύμφωνα με το σχέδιο Ρέντσι, τα άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα πρέπει να φτάνουν στην Ευρώπη, εκτός από ένα μικρό ποσοστό οικονομικών μεταναστών, το οποίο μπορεί πραγματικά να απορροφηθεί από την αγορά της εργασίας.

Όσο για την Λιβύη, σύμφωνα με την Ιταλία, χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία όμοια με εκείνη που η Ευρώπη υπέγραψε με την Τουρκία. Το θέμα, άλλωστε, τέθηκε με έμφαση από την κυβέρνηση της Ρώμης και στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ένωσης αφιερωμένη στο μεταναστευτικό. Οι πρώτες αντιδράσεις στο σχέδιο του Ματέο Ρέντσι είναι θετικές, σημειώνει η Λα Ρεπούμπλικα και από την Δευτέρα πρόκειται να αρχίσει να συζητείται από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πηγή: DW