ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας στο Μεξικό

Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας στο Μεξικό
Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας που οι αρχές αποδίδουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος μέσα σε 48 ώρες...

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας που ξέσπασαν ανάμεσα σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος μέσα σε 48 ώρες στις μεξικανικές πολιτείες Γκερέρο, στο νότο, και Νουέβο Λεόν, στο βορρά, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Την Δευτέρα περίπου 15 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε διαφορετικά σημεία της πολιτείας Νουέβο Λεόν, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μοντερέι, σημαντικό βιομηχανικό κέντρο του Μεξικού.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται οι πέντε φερόμενοι ως κακοποιοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με άνδρες του στρατού στην πόλη Σαμπίνας, περίπου 120 χλμ. από το Μοντερέι. Η εγκληματικότητα στην πολιτεία Νουέβο Λεόν έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά μετά την οριστική ρήξη ανάμεσα στο καρτέλ του Κόλπου και εκείνο των πρώην συμμάχων του Zetas, που έχουν ιδρύσει πρώην στρατιωτικοί. Δεκαεπτά άνθρωποι συνολικά βρήκαν το θάνατο στην πολιτεία Γκερέρο, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πυρά από αγνώστους δέχτηκε, άλλωστε, μια ομάδα αστυνομικών που περιπολούσε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής (24/7) στην πόλη Σακακογιούκα ανέφερε ο υπουργός Ασφαλείας της πολιτείας σε ανακοινωθέν του.

«Ακολούθησαν καταδίωξη και ανταλλαγή πυρών στην οποία βρήκαν το θάνατο έξι άτομα». Άλλοι δύο υπέκυψαν σε νοσοκομείο, ενώ ένας άλλος βρέθηκε νεκρός στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.

Επιπλέον, άλλοι οκτώ άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε επεισόδια βίας, ανάμεσά τους και δυο αστυνομικοί στο τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο, στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Στην πολιτεία Γκερέρο μαίνονται από τα τέλη του 2010 μάχες ανάμεσα στη συμμορία Λα Φαμίλια Μιτσοακάνα και τους Ναΐτες Ιππότες, μια άλλη συμμορία. Σύμφωνα με πρόσφατο απολογισμό του εγχώριου Τύπου πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2006, όταν ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε μια επιχείρηση πάταξης των καρτέλ των ναρκωτικών με τη συμμετοχή περίπου 50.000 στρατιωτικών.