ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί: Το NATO πλησιάζει τα σύνορά μας, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί: Το NATO πλησιάζει τα σύνορά μας, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα

Ο Λαβρόφ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τα μέτρα που θα λάβει το Κρεμλίνο αντιδρώντας στην αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Βαλτική, ενώ σαφής ήταν ο εκνευρισμός της Μόσχας για τη φιλοξενία στρατιωτικών γυμνασίων από το Ελσίνκι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα λάβει «κατάλληλα μέτρα» για να προστατεύσει την ασφάλειά της καθώς ανησυχεί για την επέκταση του NATO και την μεταφορά υποδομών προς τα σύνορα της Ρωσίας.

«Δεν θα κρύψουμε την αρνητική μας διάθεση έναντι της μετακίνησης στρατιωτικών υποδομών του NATO προς τα σύνορά μας, έναντι του ότι νέα κράτη σύρονται στη στρατιωτική του δραστηριότητα», υπογράμμισε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Φινλανδό ομόλογό του Τίμο Σόινι στη Μόσχα.

Σε αυτή την περίπτωση «θα επικαλεστούμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να εγγυηθεί την ασφάλειά της με μέτρα κατάλληλα για την αντιμετώπιση των σημερινών κινδύνων. Είμαι βέβαιος ότι οι Φινλανδοί φίλοι και γείτονές μας το αντιλαμβάνονται επίσης αυτό».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε τις δηλώσεις αυτές την ημέρα που άρχισαν τα ετήσια ναυτικά γυμνάσια Baltops 16 τα οποία για πρώτη φορά διεξάγονται στην φινλανδική επικράτεια.

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεν υφίσταται καμιά απειλή στη Βαλτική που θα δικαιολογούσε τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο Σόινι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, όπως αυτά που ξεκίνησαν σήμερα, συμβάλλουν να ενισχυθεί το αξιόμαχο των φινλανδικών ένοπλων δυνάμεων και «δεν στρέφονται εναντίον κανενός».

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ επέμεινε πως η χώρα του, η οποία δεν ανήκει στο NATO, αντιμετωπίζει τις «προκλήσεις για την ασφάλειά της» με σοβαρότητα, συνεργαζόμενη στενά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και εμβαθύνοντας τη συνεργασία της με τη γειτονική Σουηδία.

«Τα θέματα αυτού του είδους μπορούν να συζητώνται ανοικτά ανάμεσά μας. Η Φινλανδία λαμβάνει ανεξάρτητα αποφάσεις αυτής της φύσης, και φυσικά ο στόχος μας είναι η ασφάλειά μας σήμερα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σκοπός», πρόσθεσε ο Τίμο Σόινι.

Σχετικές ειδήσεις