ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός με τον ίδιο του το λαό ο Ερντογάν: Επαναφέρει σχέδιο «τσιμεντοποίησης» του πάρκου Γκεζί

Προκλητικός με τον ίδιο του το λαό ο Ερντογάν: Επαναφέρει σχέδιο «τσιμεντοποίησης» του πάρκου Γκεζί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες (18/6) ότι πρόκειται να επαναφέρει τα σχέδια ανάπλασης του μικρού δημόσιου πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, τρία χρόνια μετά από το ξέσπασμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, με αφορμή το αμφιλεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο ανάπλασης της πλατείας.

Τον Ιούνιο του 2013, ένα πρωτοφανές κύμα βίαιων διαδηλώσεων είχε συνταράξει την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Ερντογάν.

Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από την κινητοποίηση διαδηλωτών ενάντια στο πολεοδομικό σχέδιο που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων.

Η βίαιη καταστολή χιλιάδων διαδηλωτών τότε είχε προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν προκαλέσει 8 νεκρούς και περισσότερους από 8.000 τραυματίες.

Σε ομιλία του σε τελετή στην Κωνσταντινούπολη χθες, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να χτιστεί ένα αντίγραφο των παλιών οθωμανικών στρατώνων, ένα τέμενος και μια όπερα, χωρίς να αναφερθεί στο εμπορικό κέντρο.

«Σε ένα από τα θέματα που πρέπει να είμαστε θαρραλέοι είναι το πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ. Εάν σκοπεύουμε να ανακτήσουμε την ιστορία μας, εκεί υπήρχε ένα ιστορικό κτίριο και θα το ανοικοδομήσουμε», δήλωσε αναφερόμενος στους οθωμανικούς στρατώνες.

«Ακόμα και αν είναι ένα ιστορικό μουσείο, ή ένα μουσείο της πόλης, χρειάζεται να το κάνουμε», επισήμανε.