ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Ομπάμα: Το Brexit εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Ομπάμα: Το Brexit εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο παρατεταμένων διαπραγματεύσεων όσον αφορά το Brexit, κάτι που θα προστίθετο στις προκλήσεις για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ που ήδη αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία και τη ρωσική «απειλή».

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός οι συγκρουσιακές και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν κυρίως για τους κινδύνους που προκαλεί μια τέτοια αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι εναπόκειται στο Λονδίνο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις αυτές μετά την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα διαπραγματευτεί σε εποικοδομητικό κλίμα.

«Πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν θα το κάνω, πως να πω, με εχθρικό τρόπο», τόνισε ο Γιούνκερ έπειτα από την συνάντηση αυτή. «Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον όλων η Βρετανία να παραμείνει σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ισχυρός εταίρος», τόνισε.

Γενικότερα, η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή πρόκληση στο θέμα της ασφάλειας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

«Η διατλαντική συμμαχία μας βιώνει ίσως τη σημαντικότερη στιγμή της μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου», προειδοποίησε ο Ομπάμα σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ΕΕ -εν δυνάμει αποδυναμωμένη από την έξοδο της Βρετανίας- και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν στη Βαρσοβία την ενίσχυση της συνεργασίας τους, κυρίως στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών.

«Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέροντας κοινές δράσεις που θα αναληφθούν για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων και του λαθρεμπορίου όπλων στη Μεσόγειο.

Η Ρωσία θα είναι επίσης στο επίκεντρο της συνόδου, η οποία αρχίζει σήμερα το απόγευμα. Η Συμμαχία επιδιώκει να επιδείξει την αποφασιστικότητά της μπροστά στην «ρωσική επίθεση» στην Ουκρανία, αλλά και διάθεση για διάλογο για να σταματήσει ο φαύλος κυκλος των εντάσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Το ΝΑΤΟ στα σύνορά μας»

«Ο ψυχρός πόλεμος ανήκει στην ιστορία και εκεί θα πρέπει να μείνει», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε πως το Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συνεδριάσει σε επίπεδο πρεσβευτών στις 13 Ιουλίου.

Για τους πολωνούς οικοδεσπότες της συνόδου, όπως και για τους γείτονές τους της Βαλτικής, οι οποίοι φοβούνται μήπως απειληθούν από τη ρωσική ισχύ μετά το προηγούμενο της Ουκρανίας, η πιο σημαντική απόφαση που αναμένεται στη Βαρσοβία αφορά την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνών ταγμάτων, δύναμης 600 έως 1.000 στρατιωτών το καθένα, στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Η Συμμαχία ελπίζει να αποτρέψει έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσία να προωθήσει τις θέσεις της προς την πρώην σφαίρα επιρροής της.

Με αυτά τα τάγματα, «μια επίθεση που θα έχει στόχο έναν σύμμαχο θα προσκρούσει σε δυνάμεις που προέρχονται από όλη τη Συμμαχία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Σίγουρα, τα τέσσερα τάγματα δεν αποτελούν μια τόσο μεγάλη δύναμη έναντι των ρωσικών μεραρχιών, αν αυτές περάσουν τα σύνορα. Όμως οι μεγάλες δυτικές χώρες θα εμπλέκονταν άμεσα και θα παρακινούνταν συνεπώς να απαντήσουν, μέσα στη λογική της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν τη διοίκηση των ταγμάτων αυτών και θα παράσχουν ένα μεγάλο μέρος των στρατευμάτων. Όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, η Γαλλία θα μετάσχει με 150 άνδρες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βλέπει με κακό μάτι οποιαδήποτε παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας του, κατηγορεί τη Συμμαχία ότι σύρει τη Μόσχα σε μια «φρενήρη» κούρσα εξοπλισμών.

«Στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στα σύνορά μας, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πετούν στα σύνορά μας, δεν είμαστε εμείς αυτοί που πλησιάζουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ενόψει της συνόδου στη Βαρσοβία.

Οι βασικές ανακοινώσεις που αναμένονται στη Βαρσοβία, όπως η εγκατάσταση πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, μπορεί και πάλι να εξοργίσουν τη Μόσχα.

Η Ρωσία φοβάται μήπως η ασπίδα αυτή καταφέρει πλήγμα στην πυρηνική δύναμη αποτροπής της. Όπως και η Κίνα, η οποία επέκρινε έντονα την εγκατάσταση αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, εκτιμώντας ότι αυτό «θα υπονομεύσει την ισορροπία της περιοχής».

Σχετικές ειδήσεις