ΚΟΣΜΟΣ

Αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα: Απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ (Vid)

Αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα: Απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ (Vid)

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών την 17η Ιουνίου αντιδρώντας στην επίθεση που ρώσου αστυνομικού εναντίον αμερικανού διπλωμάτη νωρίτερα τον περασμένο μήνα, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Την 17η Ιουνίου, απελάσαμε δύο ρώσους αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αντίδραση στην επίθεση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα ο Κίρμπι ανέφερε ότι ένας ρώσος αστυνομικός επιτέθηκε σε έναν αμερικανό διπλωμάτη την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να μπει στο κτηριακό συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα την 6η Ιουνίου.

Η ενέργεια αυτή ήταν «απρόκλητη και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του υπαλλήλου μας», τόνισε.

(Δείτε το σχετικό βίντεο της συμπλοκής)

Οι δύο άνδρες παλεύουν στο πάτωμα και ο άνδρας που βγήκε από το όχημα κατορθώνει, σέρνοντας, με τον αστυνομικό από πάνω του, να μπει στην πόρτα του κτιρίου. Σε αυτό το σημείο το οπτικοακουστικό υλικό σταματά.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν απάντησε άμεσα, έπειτα από επικοινωνία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς για κάποιο σχόλιο.

Μια εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως ο αστυνομικός θέλησε να προβεί σε έλεγχο των εγγράφων του άντρα για να διαπιστώσει αν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της πρεσβείας, αλλά δέχθηκε αγκωνιά στο πρόσωπο, όταν προσπάθησε να τον ελέγξει. Πρόσθεσε πως ο εργαζόμενος στην πρεσβεία ήταν πράκτορας της CIA που λειτουργούσε υπό διπλωματική κάλυψη.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για σειρά παρενοχλήσεων ενάντια στους διπλωμάτες της στην Μόσχα, ενώ η Ρωσία κατηγορεί από την πλευρά της την Ουάσιγκτον ότι μεταχειρίζεται με παρόμοιο τρόπο ρώσους διπλωμάτες με έδρα τις ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις