ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νεκρός ένας στρατιωτικός διοικητής των φιλορώσων ανταρτών στο Ντονέτσκ

Ουκρανία: Νεκρός ένας στρατιωτικός διοικητής των φιλορώσων ανταρτών στο Ντονέτσκ

Ένας στρατιωτικός διοικητής των φιλορώσων ανταρτών δολοφονήθηκε την Κυριακή (16/10) το βράδυ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι σύντροφοί του, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση ότι τον δολοφόνησε προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη εκεχειρία στην περιοχή.

Ο Αρσένι Παβλόφ, γνωστός με το όνομα «Μοτορόλα», σκοτώθηκε όταν εξερράγη μια βόμβα στο ασανσέρ του συγκροτήματος κατοικιών όπου ζούσε στο Ντονέτσκ, ενώ νεκρός είναι και ο σωματοφύλακάς του, δήλωσε ο Έντουαρντ Μπασούριν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο «Ποροσένκο παραβίασε την εκεχειρία και μας κήρυξε πόλεμο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Το κτίριο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη ήταν περικυκλωμένο από στρατιωτικά φορτηγά, ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα και περίπου 50 ένοπλους. Ένας στρατιώτης που φορούσε τα διακριτικά της μονάδας Sparta, την οποία διοικούσε ο Παβλόφ, εξήγησε ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ.

Τέσσερις ένοπλοι μασκοφόροι ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του Παβλόφ με ένα βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο. Οι άνδρες που εμφανίστηκαν έχοντας στο πλάι τους τη σημαία μιας νεοναζιστικής, φιλοουκρανικής οργάνωσης, δήλωσαν ότι επόμενος στόχος τους είναι ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και ο Ζαχαρτσένκο.

Ο Παβλόφ, 33 ετών, είχε γεννηθεί στη Ρωσία και ήταν διοικητής της αυτονομιστικής μονάδας Sparta που πολέμησε εναντίον του ουκρανικού στρατού σε πολλές μάχες κλειδιά, περιλαμβανομένης αυτής για την κατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Μια εκπρόσωπος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση του φόνου, όμως κάποιοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Παβλόφ ενδέχεται να δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του στο πλαίσιο εσωτερικών διαμαχών μεταξύ των ανταρτών.