ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία σταματά τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για 11 ώρες καθημερινά (Vid)

Η Ρωσία σταματά τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για 11 ώρες καθημερινά (Vid)

Η Ρωσία γνωστοποίησε στον ΟΗΕ ότι θα σταματήσει να βομβαρδίζει το Χαλέπι για 11 ώρες κάθε ημέρα επί τέσσερις ημέρες, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία ώστε οι αντάρτες να φύγουν από την πολιορκημένη συριακή πόλη, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα τη χαρακτήρισε «μονομερή κατάπαυση του πυρός» και ευπρόσδεκτες αυτές τις καθημερινές παύσεις των επιθέσεων ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών, όμως το πακέτο της κατάπαυσης του πυρός απαιτεί επίσης από τους αντάρτες της οργάνωσης Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη και από τη συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η τοπική διοίκηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι πρώτες «μερικές εκατοντάδες» ασθενείς και τραυματίες θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν αύριο από την πόλη και θα κατευθυνθούν είτε στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι είτε στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν.

Ο Έγκελαντ δήλωσε επίσης πως ο ΟΗΕ θέλει να παρατείνει τις παύσεις των εχθροπραξιών μέχρι και τη Δευτέρα και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τη μεταφορά τροφίμων στην πολιορκημένη ζώνη, όμως ο ΟΗΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη συριακή κυβέρνηση.

Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την εκεχειρία χωρίς διαβεβαιώσεις

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται για ασφάλεια προκειμένου να διεξαγάγει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ή να απομακρύνει ασθενείς και τραυματίες από τη συριακή πόλη, δήλωσε σήμερα ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Όταν σιγήσουν τα όπλα, πρέπει να σιγήσουν τα όπλα. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, όχι μόνο μια μονομερή ανακοίνωση ότι θα ισχύσει κάτι. Χρειαζόμαστε όλοι να μας δώσουν αυτές τις διαβεβαιώσεις προτού είναι χρήσιμο για εμάς να κάνουμε οτιδήποτε σημαντικό», τόνισε ο Λέρκε.

«Η ανακοίνωση που ακούσαμε αφορούσε μια διακοπή οκτώ ωρών, αλλά για συνεχόμενες ημέρες, για περισσότερο από μία ημέρα», είπε ο Λέρκε.

Ένα ζευγάρι και τα τρία του παιδιά σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς τη νύχτα στο Χαλέπι

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά, σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι «τα ρωσικά αεροπλάνα διεξήγαγαν σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού».

Στη συνοικία Μπούσταν αλ Κασρ μια πολυκατοικία επλήγη από μια βόμβα με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας: ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά.

Επιφυλακτική η Ουάσινγκτον για την ανακοίνωση της Μόσχας περί αναστολής των βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις για την απροσδόκητη ανακοίνωση της Μόσχας ότι διακόπτονται άμεσα οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση των αμάχων από τις συνοικίες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

«Είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι που ακούσαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να υπάρξει μια μείωση της βίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNN.

Όμως «είναι ακόμα νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί ή πόσο καιρό θα κρατήσει. Έχουμε ήδη δει δεσμεύσεις και υποσχέσεις αυτού του είδους. Και τις έχουμε δει να αθετούνται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ερωτηθείς σχετικά.

«Το εξετάζουμε με προσοχή, είναι μια καλοδεχούμενη ανακοίνωση αλλά μένει να δούμε εάν θα αποδειχθεί βάσιμη», επέμεινε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αντέδρασε έτσι στην ανακοίνωση της Μόσχας ότι διακόπτονται άμεσα οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, μια κίνηση «καλής θέλησης» όπως τη χαρακτήρισε το Κρεμλίνο, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Αυτή η ανακοίνωση ακολούθησε τις έντονες επικρίσεις της Δύσης για τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και των ρωσικών αεροσκαφών στο Χαλέπι.

Σχετικές ειδήσεις