ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνο ουράνιο αποθηκευμένο στη Λιβύη

Επικίνδυνο ουράνιο αποθηκευμένο στη Λιβύη
Πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι στην Τρίπολη της Λιβύης υπάρχουν ουράνιο και άλλα υλικά που θα...

Πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι στην Τρίπολη της Λιβύης υπάρχουν ουράνιο και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστεί μια πυρηνική “βρώμικη βόμβα”.


Ο Όλι Χάινονεν δήλωσε σήμερα ότι σε ένα κέντρο έρευνας κοντά στην Τρίπολη υπάρχει αποθηκευμένο ουράνιο και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστεί μια πυρηνική "βρώμικη βόμβα" και οι εξεγερμένοι στη Λιβύη θα χρειαστεί να τα καταστήσουν ασφαλή.


Όπως αναφέρει σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, όταν το 2003 ο Καντάφι προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Δύση, είχε συμφωνήσει να σταματήσει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Λιβύης σταμάτησε έκτοτε.


Ευαίσθητα υλικά και έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για το σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και για τα υλικά για την παραγωγή συσκευών φυγοκέντρησης κατασχέθηκαν. Το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο για τον αντιδραστήρα ο οποίος λειτουργούσε για ερευνητικούς σκοπούς στην Τατζούρα, στα προάστια της Τρίπολης, μεταφέρθηκε όμως πολύ αργότερα εκτός Λιβύης και ο Χάινονεν εκφράζει τώρα «ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με το σχόλιο του, στην Τατζούρα συνεχίζουν να βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ραδιοϊσοτόπων, ραδιενεργών αποβλήτων και ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού μετά από τρεις δεκαετίες πυρηνικής έρευνας και παραγωγής ραδιοϊσοτόπων.


Όπως συγκεκριμένα αναφέρει "αν και μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες διότι τα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού δεν βρίσκονται πλέον στη Λιβύη, το υλικό που εναπομένει στην Τατζούρα θα μπορούσε, εάν καταλήξει σε λάθος χέρια, να χρησιμοποιηθεί ως βάση για (να κατασκευαστούν) βρώμικες βόμβες. Η κατάσταση στην Τατζούρα σήμερα είναι ασαφής".


Μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εξουσίας, κατέληξε, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων "πρέπει να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι αποδέχεται τις ευθύνες του και ότι θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για να καταστήσει ασφαλή αυτές τις δυνητικά επικίνδυνες πηγές ραδιενέργειας".