ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη έξοδος από το Χαλέπι: Πυροβολισμοί κατά φάλαγγας ασθενοφόρων – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Η μεγάλη έξοδος από το Χαλέπι: Πυροβολισμοί κατά φάλαγγας ασθενοφόρων – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Ειδήσεις | Χαλέπι:Ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν κατοίκους από το ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπιδέχθηκαν σήμερα (15/12) πυρά από μαχητές που είναι πιστοί στη συριακή κυβέρνηση, οι οποίοι σκότωσαν τουλάχιστον έναν άνθρωπο, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης.

Ωστόσο τα υπόλοιπα λεωφορεία και τα ασθενοφόρα άρχισαν αργότερα να κινούνται προς τις περιοχές της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βάση μιας συμφωνίας για την απομάκρυνση αμάχων και μαχητών μετά την ταχεία προώθηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως έχει αρχίσει η απομάκρυνση 5.000 ανταρτών και μελών των οικογενειών τους.

Πριν από λίγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σε τουίτ της πως έχει ξεκινήσει η επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 200 τραυματιών από ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.

Η εκκένωση του τελευταίου θυλάκου των ανταρτών στο Χαλέπι μπορεί να θέσει τέρμα σε μια πολύχρονη μάχη για τον έλεγχο της πόλης και συνιστά μεγάλη νίκη για τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Φιλοκυβερνητικοί μαχητές πυροβόλησαν εμάς και τα ασθενοφόρα και τους ανθρώπους που άνοιγαν τον δρόμο», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης, ο οποίος πρόσθεσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Δείτε LIVE την ιστορική αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι.

Αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς που βρίσκεται κοντά σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης άκουσε ήχο πυρών όπλων που κράτησε αρκετά λεπτά.

Μια άλλη ομάδα ασθενοφόρων, και περισσότερα από 20 λεωφορεία, άρχισαν να κινούνται προς τον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπίου.

«Χιλιάδες άνθρωποι είναι ανάγκη να απομακρυνθούν, αλλά το πρώτο και πιο επείγον είναι οι τραυματισμένοι, οι άρρωστοι και τα παιδιά, περιλαμβανομένων και των ορφανών», δήλωσε ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία Γιαν Έγκελαντ.

Αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς στην υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης περιοχή είπε ότι είδε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από την ανταρτοκρατούμενη περιοχή.

Δείτε στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τη φάλαγγα λεωφορείων και νοσοκομειακών που εγκαταλείπει το Χαλέπι.

Οι κάτοικοι που ελπίζουν να μεταφερθούν έξω από την πόλη έκαψαν τα προσωπικά τους αντικείμενα που δεν μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους. «Έξω από κάθε κτήριο βλέπετε μια μικρή φωτιά, χαρτιά, γυναικεία ρούχα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Ρόιτερς.

Ρώσοι στρατιώτες ετοιμάζονται να οδηγήσουν τους αντάρτες έξω από το Χαλέπι, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Η Συρία έχει εγγυηθεί την ασφάλεια των ανταρτών και των οικογενειών τους, που θα μεταφερθούν προς την Ιντλίμπ, μια πόλη της βορειοδυτικής Συρίας.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτηρήσει τη μεταφορά των ανταρτών και των οικογενειών τους με 20 λεωφορεία, τα οποία συνοδεύονται από δέκα ασθενοφόρα, κατά μήκος ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ανέφερε το υπουργείο.

Αξιωματούχος της αντάρτικης οργάνωσης Τζάμπχα Σαμίγια δήλωσε ότι η νέα εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 2.30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας οι συγκρούσεις μαίνονταν στο Χαλέπι.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν εκ νέου στη Σουκάρι -μία από τις ελάχιστες περιοχές που εξακολουθούν να κατέχουν οι αντάρτες- και έθεσαν το 50% της συνοικίας υπό τον έλεγχό τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε -πριν από την προώθηση των κυβερνητικών δυνάμενων στη Σουκάρι- πως οι αντάρτες ελέγχουν έναν θύλακο μόλις 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σχετικές ειδήσεις