ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πολύνεκρες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Παλμύρα – Μαίνονται οι σφοδρές μάχες

Συρία: Πολύνεκρες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Παλμύρα – Μαίνονται οι σφοδρές μάχες

Τουλάχιστον 27 στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης σε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτουςκοντά στην Παλμύρα, στην κεντρική Συρία -Συγκρούσεις και στην Αλ Μπαμπ με δεκάδες νεκρούς τζιχαντιστές.

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη της Παλμύρας και οι αρχαιολογικοί της χώροι - μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών - έπεσαν ξανά την 11η Δεκεμβρίου στα χέρια των τζιχαντιστών που είχαν εκδιωχθεί από την περιοχή τον Μάρτιο κατόπιν επιχειρήσεων των δυνάμεων του καθεστώτος με την υποστήριξη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι τζιχαντιστές προσπάθησαν έκτοτε να προελάσουν στην επαρχία Χομς, στην οποία ανήκει η Παλμύρα, εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη των στρατευμάτων του καθεστώτος στο μέτωπο του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, την οποία η κυβέρνηση έθεσε ξανά υπό τον πλήρη έλεγχό της.

«Είκοσι επτά στρατιώτες των συριακών ένοπλων δυνάμεων και μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε το ΙΚ εναντίον πολλών χωριών και κοινοτήτων (...) κοντά στην Τζεμπ αλ Τζάρα, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Χομς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα χωριά και οι κοινότητες που αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης κατοικούνται κατά πλειονότητα από Αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει η οικογένεια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι συγκρούσεις άρχισαν την Πέμπτη το βράδυ και συνεχίζονται», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν, προσθέτοντας: «Στόχος της επίθεσης του ΙΚ είναι να περικυκλώσει εντελώς μια στρατιωτική βάση η οποία βρίσκεται σε αυτόν τον τομέα και να αποκόψει την οδό διά της οποία ανεφοδιάζεται».

Η συγκεκριμένη βάση βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις της Παλμύρας και της Χομς, δυτικότερα.

Το ΙΚ είχε καταλάβει για πρώτη φορά την Παλμύρα τον Μάιο του 2015, ενώ προκάλεσε ένα μέρος των αρχαιοτήτων στην πόλη, πριν οι τζιχαντιστές εκδιωχθούν από την περιοχή, έπειτα από τις επιχειρήσεις των δυνάμεων του καθεστώτος και του ρωσικού στρατού.

Ήδη τη Δευτέρα τουλάχιστον 20 στρατιώτες και παραστρατιωτικοί οι οποίοι μάχονταν στο πλευρό των συριακών ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μια σειρά επιθέσεων του ΙΚ εναντίον της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης.

Συγκρούσεις κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ – Δεκάδες νεκροί τζιχαντιστές

Την ίδια ώρα, αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία σκότωσαν 68 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε συγκρούσεις στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές, ενώ οι σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη αλ Μπαμπ συνεχίζονται.

Σύροι αντάρτες, με την υποστήριξη Τούρκων στρατιωτών, πολιορκούν εδώ και πολλές εβδομάδες την πόλη αυτή, που ελέγχεται από το ΙΚ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» που εξαπέλυσε η Άγκυρα πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες. Οι συγκρούσεις γύρω από την Αλ Μπαμπ κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ενώ την Τετάρτη σκοτώθηκαν στις μάχες 138 τζιχαντιστές και Τούρκοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή που επικαλείται μια ανακοίνωση του στρατού, άλλοι 68 τζιχαντιστές «εξουδετερώθηκαν» κοντά στην Αλ Μπαμπ από το βράδυ της Παρασκευής. Συνολικά χτυπήθηκαν 141 στόχοι του ΙΚ, ενώ η στρατιωτική έδρα της εξτρεμιστικής οργάνωσης καταστράφηκε. Παράλληλα, δύο αντάρτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε.

Την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φίκρι Ισίκ είχε δηλώσει ότι η περιοχή γύρω από ένα νοσοκομείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης και αποθήκη πυρομαχικών του ΙΚ, έχει εκκαθαριστεί από τους τζιχαντιστές, γεγονός που συνιστά σημαντική επιτυχία των ανταρτών. Ο υπουργός είπε επίσης ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρχές, τρεις Τούρκοι στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικές ειδήσεις