ΚΟΣΜΟΣ

Τι αποφάσισαν οι «Φίλοι για μια νέα Λιβύη»

Τι αποφάσισαν οι «Φίλοι για μια νέα Λιβύη»
Την αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ ως την νόμιμη εκπροσώπηση των Λίβυων καθώς και τη γενική αποδέσμευση των καταθέσεων...

Την αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ ως την νόμιμη εκπροσώπηση των Λίβυων καθώς και τη γενική αποδέσμευση των καταθέσεων της Λιβύης με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν με κοινό ανακοινωθέν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.


Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι εκπρόσωποι της ομάδας “Φίλοι για μια νέα Λιβύη” -όπως αποφάσισαν οι σύνεδροι να μετονομάσουν την “ομάδα επαφής για τη Λιβύη”- έμειναν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του Μεταβατικού Συμβουλίου για μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη και την ανοικοδόμηση της χώρας.


Από την πλευρά των Λίβυων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντελ Ζαλίλ μίλησε για “τη σύσταση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης ανοιχτής σε όλους, με στόχο την ανοικοδόμηση μιας νέας Λιβύης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και η δικαιοσύνη θα είναι εγγυημένα η δε ευημερία θα είναι για όλους”.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τους Μαχμούντ Σάμαμ δήλωσε ότι τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεν θα είναι υποψήφια για πολιτικά αξιώματα, τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Βάσει των συμπερασμάτων, ορίστηκε ότι ο ΟΗΕ θα έχει τον κεντρικό ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς προσπάθειας.

Οι σύνεδροι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι « ο λαός της Λιβύης και η ηγεσία του θα κατορθώσουν να πετύχουν τις τεράστιες προσκλήσεις που τους περιμένουν, γι αυτό και στοχεύουν να σταθούν στο πλευρό τους και να τους βοηθήσουν.

Παράλληλ,α από το Παρίσι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «ο αγώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει (...) το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας (...) για όσο καιρό χρειάζεται για να προστατευθούν οι ζωές αμάχων».

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης Καντάφι «θα πρέπει να συλληφθεί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι οι Λίβυοι πρέπει «να αποφασίσουν ελεύθερα σχετικά με τη δίκη του και το πού θα πρέπει να γίνει αυτή».