ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποιημένη η Χαμάς από την κίνηση της Τουρκίας

Ικανοποιημένη η Χαμάς από την κίνηση της Τουρκίας
«Άκυρη» θεωρεί η Τουρκία την έκθεση του ΟΗΕ για την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά...

«Άκυρη» θεωρεί η Τουρκία την έκθεση του ΟΗΕ για την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που συμμετείχε στο διεθνή στολίσκο για τη Γάζα το 2010, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Η έκθεση είναι άκυρη για μας», δήλωσε ο Γκιουλ μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε συνέχεια της απόφασης της Άγκυρας να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία και να αναστείλει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες με το εβραϊκό κράτος.

«Η έκθεση Πάλμερ (του ΟΗΕ) δεν ήταν δίκαιη για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα αυτές οι δηλώσεις και τα μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν πιο νωρίς αλλά περιμέναμε να δώσουμε μία ευκαιρία στις σύμμαχες χώρες. Στην έκθεση δεν υπήρχε καμία αναφορά για συγνώμη του Ισραήλ. Η Τουρκία αυτό περίμενε στην πραγματικότητα. Αυτό πώς μπορεί να αξιολογηθεί; Αντί γι' αυτό τα γεγονότα ξεχάστηκαν και τα δικαιώματα των πολιτών μας δεν προστατεύτηκαν και θα πρέπει να γίνει κατανοητή η αποφασιστικότητα που δείχνει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη φάση των μέτρων που ανακοινώνονται. Ανάλογα με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει το Ισραήλ, θα εξεταστούν κι επιπλέον μέτρα», είπε συγκεκριμένα ο Γκιουλ.

Το Ισραήλ από τη μεριά του εξετάζει ποια θα είναι η απάντησή του στην τουρκική κίνηση, σύμφωνα με πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου «διεξάγει διαβουλεύσεις» για να αποφασισθεί η απάντηση και η διατύπωσή της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παράλληλα, η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα της Άγκυρας σε βάρος του Ισραήλ. «Η Χαμάς εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση (της Τουρκίας) να απελάσει τον ισραηλινό πρεσβευτή και θεωρεί πως πρόκειται για μια απάντηση αυτονόητη στο ισραηλινό έγκλημα» εναντίον του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό έκανε χρήση υπέρμετρης βίας, αλλά αναγνωρίζεται η νομιμότητα του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας βάσει του διεθνούς δικαίου. Κατά την επιδρομή των κομάντο το Μάιο του 2010 σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι ακτιβιστές.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία απελαύνει τον Ισραηλινό πρέσβη