Νότιο Σουδάν: Στρατιώτες που διαπράττουν βιασμούς θα εκτελούνται

Newsroom Newsroom

Νότιο Σουδάν: Στρατιώτες που διαπράττουν βιασμούς θα εκτελούνται

Έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου 2013, το Νότιο Σουδάν είναι αντιμέτωπο τους τελευταίους μήνες με νέα κλιμάκωση της βίας, έπειτα από την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους εξαγριωμένους πολίτες για κακοποιήσεις που διαπράττονται από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και την αυξανόμενη κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν καταγγελθεί, ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν διεμήνυσε σήμερα πως οι στρατιώτες που βιάζουν αμάχους πολίτες θα εκτελούνται.

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων που στηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και εκείνων που δηλώνουν πίστη στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, εγείρουν τον κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγγείλει ότι στρατιώτες προβαίνουν σε ομαδικούς βιασμούς γυναικών με βάση την εθνότητα τους. Έχουν επίσης αναφερθεί βιασμοί από αντάρτες.

Οι καταγγελίες για πράξεις σεξουαλικής βίας, που παραμένουν ατιμώρητες, έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν και των δυτικών δωρητριών χωρών, που χρηματοδοτούν το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης της χώρας, ενώ η διατήρηση στην χώρα ειρηνευτικής δύναμης 15.000 κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών έχει κόστος περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετησίως.

«Εκείνοι που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, βιάζουν γυναίκες και κορίτσια, δεν υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης... Δεν μπορεί να ασκείται σωματική βία σε μια γυναίκα», τόνισε ο Κιρ σε μια ομιλία του κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πόλη Γέι.

Στην περιοχή που εκτείνεται γύρω από το πρώην επιχειρηματικό κέντρο, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο βίαιες συγκρούσεις και πλέον έχει αναπτυχθεί εκεί μια μεγάλη ομάδα στρατιωτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved