ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Στα ύψη ο εθνικισμός στα Σκόπια

Δημοσκόπηση: Στα ύψη ο εθνικισμός στα Σκόπια

Πάνω από το 80% των πολιτών αντιτίθεται στη διγλωσσία στην επικράτεια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών στα Σκόπια (ipis.org.mk).

Η αλβανική konica.al αναφέρεται στη δημοσκόπήση και σημειώνει την έξαρση του εθνικισμού στα Σκόπια

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αξιολογούν θετικά τη στάση του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι σε ποσοστό 26%, ακολουθεί ο αρχηγός του SDSM με 13,5%, ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι με 4,5 τοις εκατό, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ με 3% και ο Μπιλάλ Κασάμι από το κίνημα Besa με 1,1 %.

Για το ζήτημα της αποδοχής της πλατφόρμας των Αλβανών και της διγλωσσίας το 54% εξέφρασε τη θέση ότι θα αποτελούσε προοίμιο για μεγάλες διαιρέσεις και πιθανόν ομοσπονδιοποίηση, το 23,8 % εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε , μόνον θα προωθηθούν τα δικαιώματα των Αλβανών, ενώ το 22,1 % απάντησε ‘δεν ξέρω’.

Αρνητική σε ποσοστό 72,5% ήταν η αποδοχή της πλατφόρμας των αλβανικών κομμάτων προκειμένου να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ το 15,2 % υποστήριξε αυτή τη θέση και 12,3 τοις εκατό απάντησε ‘δεν ξέρω’.

Το 81% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της διγλωσσίας σε όλη την επικράτεια και μόνο το 12,2 τοις εκατό τάχθηκε υπέρ, ενώ 6% δεν απάντησε.

Επίσης, το 52,2 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η προσφορά του Γκρούεφσκι να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του SDSM εάν δεν αποδεχθεί την αλβανική πλατφόρμα φαίνεται ειλικρινής προσπάθεια για να σώσει τη χώρα από την ομοσπονδιοποίηση και το διαμελισμό της.

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική μεταξύ της 10ης και 13ης Μαρτίου, ερωτήθηκαν 1100 ενήλικες από όλη την επικράτεια του νότιου σλαβικού κράτους.

πηγη telegraf.mk, konica.al