Ο Τραμπ έδωσε στο Πεντάγωνο «πράσινο φως» για να εξαπολύει περισσότερα πλήγματα στη Σομαλία

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Ο Τραμπ έδωσε στο Πεντάγωνο «πράσινο φως» για να εξαπολύει περισσότερα πλήγματα στη Σομαλία

Ο Λευκός Οίκος παραχώρησε στο Πεντάγωνο ευρύτερες εξουσίες σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιδρομές στη Σομαλία εναντίον μελών της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με το δίκτυο της αλ Κάιντα, ανέφερε εκπρόσωπος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής του στρατηγείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική δήλωσε ότι χρειάζεται να δοθούν στο Πεντάγωνο μεγαλύτερες δυνατότητες για να πλήττει μέλη της αλ Σεμπάμπ, ώστε να υπάρχει περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα.

Οι ισλαμιστές αντάρτες, παρότι έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που έλεγχαν χάρη στις επιχειρήσεις μιας δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, συνεχίζουν να διαπράττουν αιματηρές επιθέσεις. Στόχος της αλ Σεμπάμπ είναι να διώξουν τους στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης και να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση ώστε να επιβάλουν τη δική τους, ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου στο κράτος αυτό στο Κέρας της Αφρικής.

Οι ΗΠΑ διατηρούν μια μικρή δύναμη στη Σομαλία και έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση του Μογκαντίσου στις επιδρομές που διεξάγουν και επίσημα έχουν στόχο την υποστήριξη των συμμαχικών αφρικανικών στρατευμάτων.

Δύο στελέχη του αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομασθούν, είπαν πως τμήματα της Σομαλίας έχουν κηρυχθεί «περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες» για τουλάχιστον 180 ημέρες από το βράδυ της Τετάρτης. Δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά η πρωτεύουσα της Σομαλίας.

Αυτό επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύουν επιθετικές επιδρομές εναντίον μελών της αλ Σεμπάμπ, χωρίς να πρόκειται δηλαδή για επιχειρήσεις με στόχο την προστασία των στρατιωτών της AMISOM.

Ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ανέφερε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε το αίτημα να γίνονται περισσότερες επιχειρήσεις «ακριβείας» για να υποστηρίζονται η Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία και οι σομαλικές δυνάμεις ασφαλείας».

Κατά τον Ντέιβις αυτό θα συμβάλει «να στερηθεί η αλ Σεμπάμπ ασφαλή καταφύγια από τα οποία θα μπορούσε να επιτεθεί εναντίον πολιτών ή συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved