ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Νότια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο ως απάντηση στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Νότια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο ως απάντηση στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Σεούλ εκτόξευσε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο νοτιοκορεατικής κατασκευής, το βεληνεκές του οποίου είναι 800 χιλιόμετρα, γεγονός που της επιτρέπει να πλήξει ακόμη και τις πιο απομονωμένες περιοχές της Βόρειας Κορέας, μετέδωσε σήμερα (6/4) το πρακτορείο Yonhap.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά την εκτόξευση από την Πιόνγκγιανγκ ενός πυραύλου οποίος έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η Νότια Κορέα, όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ, προστατεύεται από μονάδες του αμερικανικού στρατού. Όμως το 2012 σύναψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για να τριπλασιάσει σχεδόν το βεληνεκές των δικών της βαλλιστικών πυραύλων προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των βορειοκορεάτικων πυραύλων.

Το Yonhap μετέδωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο αποτροπής της Βόρειας Κορέας με δεδομένο το βεληνεκές του. Θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της βορειοκορεάτικης περιφέρειας, ακόμη κι αν εκτοξευθεί από το νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

Τον Ιούνιο του 2016 η Σεούλ είχε εκτοξεύσει δύο άλλους πυραύλους νοτιοκορεατικής κατασκευής ικανούς να μεταφέρουν φορτίο ενός τόνου και βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ ο διοικητής του Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού Σκοτ Σουίφτ δήλωσε ότι τα διπλωματικά και τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον της Βόρειας Κορέας δεν έχουν τα αποτελέσματα που αναμένονταν. Πρόσθεσε όμως ότι οποιαδήποτε απόφαση για προληπτικό πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να ληφθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ότι η χώρα του θα «ενισχύσει» τη στρατιωτική της ισχύ προκειμένου να απαντήσει στη βορειοκορεάτικη απειλή.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών ο Τραμπ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας «απέναντι στη σοβαρή απειλή που εξακολουθεί να αποτελεί η Βόρεια Κορέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters