ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά Δύσης: Θα δώσουμε ένα πολύ σκληρό μάθημα σε όσους μας κουνούν το δάχτυλο

Ερντογάν κατά Δύσης: Θα δώσουμε ένα πολύ σκληρό μάθημα σε όσους μας κουνούν το δάχτυλο

Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό συρρέουν μαζικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να εξαπολύσει για μία ακόμη φορά μύδρους κατά της Δύσης.

Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία θα προσέλθουν στις κάλπες στις 16 Απριλίου, όμως η ψηφοφορία για όσους ζουν σε άλλες χώρες ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Η υψηλή συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα ευνοεί τον Ερντογάν, σύμφωνα με τους δημοσκόπους που επικαλούνται δεδομένα από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο εντός της Τουρκίας, μια μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος του Τούρκου προέδρου.

«Υπάρχει μια εκπληκτική έκρηξη των ψήφων στο εξωτερικό. Έχουν ψηφίσει περίπου 1,42 εκατ. ψηφοφόροι», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην πόλη Σανλιούρφα, καλώντας παράλληλα τους υποστηρικτές του να πλημμυρίσουν τις κάλπες με ψηφοδέλτια υπέρ του «ναι».

Τη Δευτέρα (10/4), σε ομιλία του στη βόρεια επαρχία Τσορούμ, ο Τούρκος πρόεδρος τα έβαλε ξανά με τη Δύση.

«Κάποιοι από εμάς που είναι απρόσεκτοι, ίσως να μην έχουν κατανοήσει τη σημασία αυτού του ιστορικού δημοψηφίσματος. Αλλά κάποιοι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι γι' αυτό. Ορισμένες εξέχουσες χώρες στη Δύση προσπαθούν να μας δυσκολέψουν με το να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Δύση υποστηρίζει ανοιχτά την εκστρατεία υπέρ του "όχι" στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», τόνισε, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει κάποιες δυτικές χώρες ότι επιτίθενται στην Τουρκία με αστυνομική βία και κρατική τρομοκρατία «φωτογραφίζοντας» την Ολλανδία και τη Γερμανία, των οποίων οι αρχές είχαν απαγορεύσει σε Τούρκους υπουργούς να πραγματοποιήσουν στα εδάφη τους προεκλογικές συγκεντρώσεις για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

«Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί σε αυτούς από τα αδέλφια μας μέσω της κάλπης. Η ψηφοφορία στο εξωτερικό έχει ολοκληρωθεί και η προσέλευση έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις», συνέχισε ο Ερντογάν, καταλήγοντας: «Σκοπεύουμε να δώσουμε ένα πολύ σκληρό μάθημα σε όσους μας κουνούν το δάχτυλο».

Ο αριθμός του 1,42 εκατ. ψηφοφόρων που επικαλέστηκε ο Ερντογάν σημαίνει ότι η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο 50%, δεδομένου ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2015, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του εξωτερικού ανέρχονταν σε 2,88 εκατομμύρια. Στις εκλογές εκείνες η συμμετοχή ανήλθε στο 40% και το 56% από τους Τούρκους εκπατρισμένους ψήφισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, αν και το «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται ελαφρά. Τα αποτελέσματα από την ψηφοφορία στο εξωτερικό θα ανακοινωθούν αφού ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα, την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η Mak Danismanlik, που θεωρείται προσκείμενη στον Ερντογάν, ανέφερε ότι τα exit polls από την ψηφοφορία στο εξωτερικό δείχνουν ότι το «ναι» προηγείται με ποσοστό 62%. Η μοναδική χώρα όπου προηγείται το «όχι» είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πόσοι άνθρωποι μετείχαν στη δημοσκόπηση, ούτε το πού ακριβώς έγινε.

Από την άλλη, η εταιρεία Gezici, που στο παρελθόν έτεινε να υπερεκτιμά τα ποσοστά της αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι η συμμετοχή εντός της Τουρκίας θα ανέλθει στο 82-83% και ότι το «ναι» θα αγγίξει το 56% αν είναι μικρότερη.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές πόση είναι η συμμετοχή ανά χώρα. Στις εκλογές του 2015 ψήφισε το 40% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία και το 45% εκείνων που ζουν στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στη Γερμανία έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής 696.863 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή φτάνει το 48,73%.

Σχετικές ειδήσεις