Γιούνκερ για Μέι:«Μου αρέσει, είναι ζόρικη» - Τι απαντά η Βρετανίδα

Γιούνκερ για Μέι:«Μου αρέσει, είναι ζόρικη» - Τι απαντά η Βρετανίδα

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωρίζει ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι «μια ζόρικη γυναίκα», όπως είπε ο ίδιος σήμερα, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit που αναμένεται ότι θα είναι δύσκολες.

«Παρατήρησα ότι είναι ζόρικη γυναίκα», είπε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον χαρακτηρισμό που απέδωσε η ίδια η Μέι στον εαυτό της λέγοντας ότι θα είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Σέβομαι βαθύτατα την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μου αρέσει ως άνθρωπος», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος κάνει λόγο τις τελευταίες ημέρες για ένταση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς πλησιάζει η έναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, στις 8 Ιουνίου.

Λίγες ώρες πριν παρουσιάσει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών τις κατευθυντήριες οδηγίες της αποστολής του, ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit, είπε ότι στην περίπτωση αποχώρησης του Λονδίνου από αυτές χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η Βρετανία δεν θα πληρώσει τίποτα.

«Δεν νομίζω ότι ο Ντέιβιντ (Ντέιβις) είχε δίκιο όταν απείλησε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει (από τις διαπραγματεύσεις). Η εμπειρία μου στην πολιτική λέει ότι πάντοτε εκείνοι που αποχωρούν πρέπει να επιστρέψουν», στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σχολίασε ο Γιούνκερ.

Τι απαντά η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε σήμερα τους Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους ότι επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου, φιλτράροντας το περιεχόμενο των συζητήσεων για το Brexit, που όπως τόνισε, δεν επιθυμούν εκείνοι να πετύχει.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την επίσκεψή της στην Βασίλισσα Ελισάβετ για να της ανακοινώσει την διάλυση του κοινοβουλίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Μέι δήλωσε πως υπάρχουν κάποιοι στις Βρυξέλλες που δεν επιθυμούν την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για Brexit.

Μια γερμανική εφημερίδα τόνισε σε δημοσίευμά της το Σαββατοκύριακο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε στην Μέι κατά την διάρκεια ενός δείπνου την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Brexit δεν θα πετύχει.
«Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουμε δει πόσο δύσκολες είναι πιθανόν να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει διαστρεβλωθεί στον ευρωπαϊκό τύπο, η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει και έχουν εκτοξευτεί απειλές ενάντια στην Βρετανία από Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν σε χρονική στιγμή που επελέγη σκοπίμως για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών».