ΚΟΣΜΟΣ

Ποια ήταν η Ζάχα Χαντίντ και γιατί την τιμά η Google - Ο Έλληνας που τη «σημάδεψε»

Ποια ήταν η Ζάχα Χαντίντ και γιατί την τιμά η Google - Ο Έλληνας που τη «σημάδεψε»
Ζάχα Χαντίντ

Ζάχα Χαντίντ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιοεμβληματική προσωπικότητα των τελευταίων δεκαετιών στο χώρο της αρχιτεκτονικής, στην οποίααφιερώνει το σημερινό (31/05/2017) της Doodle ηGoogle.

Η Ζάχα Χαντίντ (31 Οκτωβρίου 1950 - 31 Μαρτίου 2016) ήταν Ιρακινή αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης (deconstruction).

Γεννήθηκε στη Βαγδάτη. Έλαβε πτυχίο μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε, επίσης, στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.

Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της Χαντίντ, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την «κτηριογλυπτική».

Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και με όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.

Το doodle της Google για τη Ζάχα Χαντίντ

celebrating zaha hadid

Μερικά από τα έργα της Ζάχα Χαντίντ

H Ζάχα Χαντίντ (Zaha Hadid) έγινε γνωστή για το σχεδιασμό επικών κτηρίων, που συχνά έμοιαζαν να ξεπερνούν τα όρια του ρεαλισμού. Θαυμάστε μερικά από τα έργα της στις φωτογραφίες που ακολουθούν:

Heydar Aliyev Center (Μπακού, Αζερμπαϊτζάν)

10

Serpentine Sackler Gallery στο Kensington Gardens (Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία)

11

Μουσείο Μaxxi (Ρώμη, Ιταλία)

12

Μουσείο Messner (Άλπεις, Ιταλία)

13

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την Ζάχα Χαντίντ

Σχετικές ειδήσεις