ΚΟΣΜΟΣ

Ο... «Sir της Αριχτεκτονικής» εγκαθιστά το ίδρυμά του στη Μαδρίτη!

Ο... «Sir της Αριχτεκτονικής» εγκαθιστά το ίδρυμά του στη Μαδρίτη!

Στόχος του βρετανού αρχιτέκτονα, Νόρμαν Φόστερ είναι η προώθηση των ερευνών για την αειφόρο ανάπτυξη των πόλεων του μέλλοντος.

Το ίδρυμα που στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της Μαδρίτης θέλει να είναι σημείο συνάντησης «ανθρώπων διαφορετικών δραστηριοτήτων για να εξετάζουν τις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας», εξηγεί ο Φόστερ στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη μιας αειφόρου ανάπτυξης» των πόλεων και της προάσπισης ενός «υπεύθυνου σχεδίου».

Το Ίδρυμα Νόρμαν Φόστερ θα διευθύνεται από την Ισπανίδα αρχιτέκτονα Μαρία Νικανόρ, πρώην συντηρήτρια στο Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ του Λονδίνου και στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης.

«Η ιδέα του ιδρύματος είναι να μοιράζεται αυτή τη γνώση και αυτή τη φιλοσοφία», προσθέτει ο 82χρονος Βρετανός που τιμήθηκε το βραβείο Pritzker το 1999, την πολυτιμότερη διάκριση για τους αρχιτέκτονες. Ο Φόστερ εγκαινίασε την έδρα του ιδρύματος χθες προεδρεύοντας σε συμπόσιο αφιερωμένο στις προκλήσεις που περιμένουν οι πόλεις του 21ου αιώνα σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό, αρχιτεκτονικό.

«Βοηθήστε μας να περιορίσουμε τις ανισότητες», του ζήτησε η δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα. Η αριστερή δήμαρχος προσβλέπει σε μια αρχιτεκτονική στην υπηρεσία όλων παρά σε μια αρχιτεκτονική επικεντρωμένη στους χώρους των ισχυρών. Το Ίδρυμα Νόρμαν Φόστερ θα έχει δύο στόχους: την εφαρμογή πρακτικών και πειραματικών σχεδίων και την προώθηση της έρευνας.

To Fondation Norman Foster που ιδρύθηκε το 1999 σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) δεν είχε έδρα και προσέφερε κυρίως υποτροφίες σε φοιτητές αρχιτεκτονικής από όλο τον κόσμο επιτρέποντάς τους να ταξιδεύουν. Στην έδρα του σήμερα υπάρχει κέντρο μελετών για τους φοιτητές και τους ερευνητές, ενώ στο κτίριο φυλάσσονται ήδη από το 2015 τα αρχεία του Νόρμαν Φόστερ: σχέδια, μακέτες, ταινίες, φωτογραφίες.

Αυτά τα 70.000 ντοκουμέντα είναι πλέον προσβάσιμα στους ερευνητές. Το ίδρυμα επέλεξε τη Μαδρίτη γιατί είναι μια πόλη που έχει «ισχυρούς επαγγελματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς» με τον αρχιτεκτονικό κόσμο και μια «παγκόσμια εμβέλεια», σύμφωνα με τον Φόστερ του οποίου η σύζυγος είναι Ισπανίδα.

Ο Νόρμαν Φόστερ έχει σχεδιάσει στο Λονδίνο τον διάσημο ουρανοξύστη Gherkin ή 30 St Mary Axe όπως επίσημα ονομάζεται και τη Γέφυρα της Χιλιετίας. Το τελευταίο του έργο είναι ένα «droneport», αεροδρόμιο για drones, του οποίου η κατασκευή θα γίνει στη Ρουάντα το 2020. O Φόστερ επιλέχθηκε επίσημα για την ανακαίνιση ενός κτιρίου του 17ου αιώνα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως παράρτημα του Μουσείου Πράντο στη Μαδρίτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις