ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί πάλι ο Τσαβούσογλου: Ανόητη η πρόταση για μηδενικό στρατό στην Κύπρο

Προκαλεί πάλι ο Τσαβούσογλου: Ανόητη η πρόταση για μηδενικό στρατό στην Κύπρο

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Αναχωρώντας για Λιβερία όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα όσα έγινα στο Κραν Μοντανά και με προκλητικό τρόπο απάντησε: «Το να λες ότι διαπραγματεύεσαι δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την κάθε απαίτηση των Ελληνοκυπρίων, Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε».

Ο κ. Τσαβούσογλου σχολίασε τη δήλωση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι είναι ευθύνη της Τουρκάις η μη εξεύρεση λύσης στην Ελβετία, λέγοντας: «Εμείς πήγαμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό με πολύ εποικοδομητική προσέγγιση. Ήμασταν εδώ και 15 χρόνια πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους για μια διζωνική λύση δίκαιη, μόνιμη, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Όσο για το Κραν Μοντάνα και την Ελβετία είμασταν τρία βήματα μπροστά από όλους και εκφράσαμε τις απόψεις μας καθαρά. Από την πρώτη μέρα μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας για το τί μπορούμε να κάνουμε. Δεν κάναμε συζητήσεις φιλοσοφίας αλλά συζητήσαμε σημείο- σημείο τι μπορούμε να κάνουμε, τι πρέπει να γίνει».

«Υπήρχε μόνο μια επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς, μόνο ένα κριτήριο, να υπάρξει μηδενικός στρατός στο νησί. Δηλαδή ο τουρκικός στρατός να αποσυρθεί εντελώς. Το δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης της Τουρκίας που θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας να μην υπάρχει καθόλου. Οι δεσμοί της Τουρκίας με την Κύπρο θα διακοπούν εντελώς. Η επιθυμία τους είναι αυτή ακριβώς. Τέτοια ανόητη πρόταση ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούμε», είπε.

Πρόσθεσε δε «όταν αυτά δεν έγιναν αποδεκτά ασφαλώς λένε ‘η αιτία της μη λύσης είναι η Τουρκία’ Πραγματικά αυτό είναι εντελώς λάθος, είναι μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση».

Yποστήριξε δε ότι η Τουρκία διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λες διεξάγω διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι την κάθε απαίτηση των Ε/Κ. Όταν έρχονται ανόητες απαιτήσεις τότε ασφαλώς και τις απορρίπτουμε, τις απορρίπτουμε ξανά. Εδώ γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ποιος ευθύνεται για την μη λύση. Και τα ΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά, και η Βρετανία γνωρίζει πολύ καλά, και η ΕΕ γνωρίζει πολύ καλά. Η ΕΕ είδε την ώριμη στάση μας εκεί», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις