ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με την επίσκεψη των τζιχαντιστών της Καταλονίας στο Παρίσι λίγες μέρες πριν τις επιθέσεις

Μυστήριο με την επίσκεψη των τζιχαντιστών της Καταλονίας στο Παρίσι λίγες μέρες πριν τις επιθέσεις

Οι γαλλικές αρχές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν για ποιον λόγο το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης στο Καμπρίλς της Ισπανίας βρισκόταν στην περιοχή του Παρισιού στις 11 και 12 Αυγούστου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν εκδηλωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη.

«Οι πρώτες έρευνες μας επέτρεψαν να καθορίσουμε ότι το όχημα, ένα Audi A3, που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες (...) βρισκόταν στη Γαλλία, ιδίως στην περιοχή του Παρισιού, στις 11 και 12 Αυγούστου», ανέφερε σήμερα ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως εξήγησε, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι λόγοι αυτής της επίσκεψης: «γιατί βρίσκονταν εκεί, μήπως έκαναν αναγνώριση (χώρων), μήπως για να παραλάβουν αντικείμενα, μήπως για να συναντηθούν με κάποιους;» διερωτήθηκε.

 97446357 041146185 1

«Στο αυτοκίνητο, τις ημέρες που παρέμεινε στη Γαλλία, επέβαιναν δύο ή τρία πρόσωπα. Διέμειναν σε ένα ξενοδοχείο στο Μαλακόφ, νότια του Παρισιού, κι επισκέφθηκαν ορισμένες τοποθεσίες», είπε ο Μολέν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όμως, όπως υπογράμμισε, «κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτήν την ώρα ότι αυτό το ταξίδι-αστραπή έγινε για να αγοράσουν μια φωτογραφική μηχανή από τη Fnac», τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων.

Η εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε ότι το Audi A3 βρισκόταν στο Παρίσι στις 12 Αυγούστου και ότι στις φωτογραφίες που τραβήχθηκαν από κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας διαπιστώνεται ότι επέβαιναν στο όχημα τέσσερα άτομα.

2560

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ επιβεβαίωσε ότι οι αρχές γνωρίζουν πως ένα από τα αυτοκίνητα των τρομοκρατών είχε περάσει από το Παρίσι.

Αναφερόμενος στον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, που θεωρείται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» του τζιχαντιστικού πυρήνα της Καταλονίας, είπε ότι είχε πάει στο Βέλγιο και ήθελε να γίνει ιμάμης σε τέμενος στη χώρα αυτή.

 97454445 041131430 1

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, που συναντήθηκε χθες (23/8) στο Παρίσι με τον Κολόμπ, χαιρέτισε τη συνεργασία των δύο χωρών και ευχαρίστησε τις γαλλικές αστυνομικές αρχές για τη βοήθεια που προσέφεραν στις αντίστοιχες ισπανικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μετά τα μεσάνυκτα στην Καμπρίλς πέντε μέλη του πυρήνα οπλισμένα με τέσσερα μαχαίρια και ένα τσεκούρι έπεσαν με ένα Audi A3 πάνω σε περαστικούς και σταμάτησαν σε ένα μπλόκο της αστυνομίας. Έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών αφού μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν έξι ακόμη.

2183

Έπειτα από τέσσερις ημέρες ο Αμπουγιακούμπ σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ένα χωριό 50 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη.

hjj

Στο μεταξύ οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει δύο ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις στην Καταλονία.

Ένας 28χρονος άνδρας, που συνελήφθη στη Νάντορ κοντά στη Μελίγια, είχε ζήσει επί 12 χρόνια στη Βαρκελώνη. Φέρεται να συνδέεται με το ISIS και να σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον της ισπανικής πρεσβείας στο Ραμπάτ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο 2M.

TELEMMGLPICT000138004986 trans NvBQzQNjv4Bq4UzU6JUxdkvm5yeiVJgJVoeAxvju DXbDxDLQMiI3HQ

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν άμεσα με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στην Καταλονία, όμως μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη ανήρτησε ένα μήνυμα στο Facebook εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ένας δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Ούτζα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Ο άνδρας αυτός διέμενε στο Ρίπολ, τη μικρή πόλη της νότιας Ισπανίας όπου ζούσαν πολλά από τα μέλη του πυρήνα.

Και οι δύο συνελήφθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με το 2Μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις