ΚΟΣΜΟΣ

Μεσόγειος: Αλληλοκατηγορίες ΜΚΟ και λιβυκής ακτοφυλακής για τον θάνατο 5 μεταναστών

Μεσόγειος: Αλληλοκατηγορίες ΜΚΟ και λιβυκής ακτοφυλακής για τον θάνατο 5 μεταναστών

Τουλάχιστον πέντε μετανάστες, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στη Μεσόγειο, σε μια τραγωδία για την οποία αλληλοκατηγορήθηκαν η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch και η λιβυκή ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, το πλοίο Sea Watch 3 κλήθηκε το πρωί της Δευτέρας από το ιταλικό λιμενικό σώμα για να διασώσει τους επιβαίνοντες σε ένα φουσκωτό που βούλιαζε, 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι ένα περιπολικό της λιβυκής ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο «σχεδόν την ίδια στιγμή» που τα μέλη του πληρώματος του Sea Watch 3 άρχιζαν να επιβιβάζουν μετανάστες στο πλοίο τους.

Όμως η βιαιότητα με την οποία αντιμετώπισαν τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού της λιβυκής ακτοφυλακής τους μετανάστες προκάλεσε κινήσεις πανικού στο φουσκωτό. Πολλοί από τους μετανάστες έπεσαν στο νερό και το περιπολικό έφυγε «με μεγάλη ταχύτητα», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Κατά την ίδια πηγή, πολλοί μετανάστες ήταν ακόμα σκαρφαλωμένοι στα πλευρά του περιπολικού και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πέσουν στο νερό, ένα ελικόπτερο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού επενέβη για να επιβραδύνει το σκάφος και να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να ανέβουν στο κατάστρωμά του.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι εκείνη, με την παρουσία του πλοίου της, προκάλεσε «τον πανικό και τη σύγχυση» στους μετανάστες.

«Ήθελαν όλοι να φθάσουν στο πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ. Ακόμη και εκείνοι που είχαν διασωθεί και επιβιβαστεί στο πλοίο της λιβυκής ακτοφυλακής έπεσαν στο νερό για να φθάσουν στο (πλοίο της) Sea Watch, που αψήφησε τις διαταγές να φύγει από το σημείο», δήλωσε ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ. «Ήταν σαν να βρισκόμασταν σε μια κούρσα, εν μέσω απόλυτου χάους μεταξύ των μεταναστών».

Η γερμανική ΜΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν το λιβυκό περιπολικό δίπλα στο φουσκωτό και πολλούς μετανάστες στη θάλασσα, ένα βίντεο με ένα ελικόπτερο που πλησιάζει το λιβυκό σκάφος προκειμένου αυτό να επιβραδύνει, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει την άψυχη σορό ενός παιδιού πάνω στο Sea Watch 3.

Οι γερμανοί διασώστες περισυνέλεξαν 58 μετανάστες και πέντε πτώματα, ανάμεσά τους αυτό του παιδιού.

Το περιπολικό της λιβυκής ακτοφυλακής ελλιμενίστηκε με 47 μετανάστες, ανάμεσά τους 30 γυναίκες και ένα παιδί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιβυκού ΠΝ.

«Αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία εμπόδισε μια ασφαλή επιχείρηση διάσωσης με τη βάρβαρη συμπεριφορά της», κατήγγειλε σε μια ανακοίνωσή της ΜΚΟ ο επικεφαλής αποστολής του Sea Watch 3, ο Γιοχάνες Μπάγερ.

«Όμως ευθύνη φέρει (και) η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί» τη λιβυκή ακτοφυλακή, έκρινε ο ίδιος.

Οι αναχωρήσεις μεταναστών από τη Λιβύη μειώθηκαν κατά 70% μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου καταγράφηκε έντονη δραστηριότητα στα ανοικτά της χώρας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις