ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Είναι επίσημο! Η Συρία απελευθερώθηκε πλήρως από τους τζιχαντιστές του ISIS

Ρωσία: Είναι επίσημο! Η Συρία απελευθερώθηκε πλήρως από τους τζιχαντιστές του ISIS

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε σήμερα 6 Δεκεμβρίου το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία δηλώνεται ότι η Συρία απελευθερώθηκε πλήρως από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αναφέροντας ότι και η τελευταία σπιθαμή εδάφους που ήταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών είναι ελεύθερη έπειτα και από την τελευταία επέλαση του Συριακού Στρατού.

«Όλες οι τρομοκρατικές μονάδες του ISIS στο έδαφος της Συρίας έχουν διαλυθεί ή καταστραφεί, η Συρία είναι πλέον ελεύθερη», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Gerasimov.

«Ως εκ τούτου, από σήμερα δεν υπάρχει έδαφος ελεγχόμενο από το ISIS στη Συρία», πρόσθεσε. Ο Gerasimov πραγματοποίησε την ανωτέρω αναφερομένη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης ξένων στρατιωτικών αποστολών.

Αφού ενημερώθηκε σχετικά με την επιτυχή στρατιωτική επιχείρηση στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη στη Συρία από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η προσοχή τώρα πρέπει να στραφεί στις πολιτικές διαδικασίες και την οργάνωση της Βουλής του Συριακού λαού, όπως συμφωνήθηκε από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία τον περασμένο μήνα. Μεταξύ άλλων στόχων, ο Πούτιν ανέφερε τη σύνταξη νέου συντάγματος και στη συνέχεια τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

«Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν εστίες αντίστασης, αλλά το στρατιωτικό έργο έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή επί του παρόντος. Ολοκληρώθηκε με μια πλήρη νίκη, επαναλαμβάνω, με μια νίκη και την ήττα των τρομοκρατών», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Έχουν απομείνει λιγότερο από 3.000 τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ

5a23ff40fc7e93376a8b4567

Λιγότερα από 3.000 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απομένουν επί του πεδίου στο Ιράκ και τη Συρία, εκτίμησε την Τρίτη (5/12) ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον των τζιχαντιστών, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.

Ερωτηθείς μέσω Twitter πόσοι μαχητές του Ντάες (ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) απομένουν πλέον στα πεδία των μαχών σε αυτές τις δύο χώρες, ο Ντίλον απάντησε ότι «οι μαχητές του Ντάες είναι λιγότεροι από 3.000. Είναι ακόμη μια απειλή, αλλά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους εταίρους μας για να ηττηθούν».

Το 2014, το ΙΚ κατέλαβε το ένα τρίτο του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, ενώ επίσης έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος της ανατολικής Συρίας.

Οι τζιχαντιστές ανακήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» στα εδάφη που κατείχαν στις δύο χώρες. Η οργάνωση θεωρείται ότι διέθετε και μετράει ακόμη δεκάδες χιλιάδες μαχητές ή μέλη από όλον τον κόσμο.

Όμως, το 2017, το ΙΚ υπέστη βαριές ήττες - έχασε τη Μοσούλη στο Ιράκ, τη Ράκα και τη Ντέιρ Εζόρ στη Συρία, χάρη σε παράλληλες επιχειρήσεις εναντίον του - και πλέον, πέρα από μερικούς διεσπαρμένους θύλακες, οι περισσότεροι μαχητές του που απομένουν στο πεδίο βρίσκονται στην έρημο.