ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό χαστούκι στην Τουρκία: Αναστέλλονται οι απελάσεις υπό το φόβο βασανιστηρίων

Γερμανικό χαστούκι στην Τουρκία: Αναστέλλονται οι απελάσεις υπό το φόβο βασανιστηρίων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε την απέλαση ενός Τούρκου υπηκόου, ο οποίος είχε καταδικαστεί για στήριξη μιας ισλαμικής μαχητικής οργάνωσης, με το σκεπτικό ότι οι γερμανικές αρχές θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με βασανιστήρια ή απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στην Τουρκία.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που διέταξε την απέλαση του άνδρα, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία και καταδικάστηκε για στήριξη μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», ταξιδεύοντας στη Συρία.

Περίπου 1.000 Γερμανοί εκτιμάται ότι έχουν φύγει από τη Γερμανία για να πολεμήσουν στο πλευρό ισλαμικών μαχητικών οργανώσεων, με αρκετούς από αυτούς να επιστρέφουν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου υπογράμμισε ότι ο 30χρονος άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, ταξίδεψε το 2013 στη Συρία μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του προσφέροντας στήριξη σε μια ισλαμική μαχητική οργάνωση. Έπειτα από την επιστροφή του στη Γερμανία μετέφερε χρήματα σε έναν λογαριασμό που συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Καταδικάστηκε αρχικά το 2015 σε 3,5 χρόνια φυλάκισης στη Γερμανία, αλλά μεταναστευτικές αρχές διέταξαν την άμεση απέλασή του στην Τουρκία.

«Με βάση το Σύνταγμα, απαιτείται από τις αρμόδιες αρχές και τα δικαστήρια να ενημερωθούν για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού πριν μια απέλαση», απεφάνθη η ανώτατη δικαστική αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις