ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζουν τα κορίτσια που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ: «Δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω» (vid)

Συγκλονίζουν τα κορίτσια που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ: «Δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω» (vid)

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα (15/01), η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζονται κάποια από τα κορίτσια που απήγαγε από τη βορειοανατολική πόλη Τσιμπόκ, το 2014.

Η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει περίπου 270 κορίτσια από το σχολείο τους. Από αυτά, περίπου 60 κατάφεραν να διαφύγουν λίγο μετά ενώ άλλα έχουν αφεθεί ελεύθερα μετά από διαμεσολάβηση. Τώρα, περίπου 1000 παραμένουν αιχμάλωτα.

Μια ομάδα περίπου 12 κοριτσιών, μερικά από τα οποία κρατάνε μωρά στην αγκαλιά τους, εμφανίζονται στο διάρκειας 21 λεπτών βίντεο.

«Είμαστε τα κορίτσια του Τσιμπόκ. Είμαστε εκείνα από τα οποία ζητάτε να γυρίσουμε πίσω. Με τη χάρη του Θεού, δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω», δήλωσε ένα από τα κορίτσια. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή αν τα κορίτσια που εμφανίζονται στο βίντεο είναι πράγματι εκείνα που απήχθησαν από το Τσιμπόκ.

Ο Αμπουμπάκαρ Σεκάου --ο ηγέτης μίας από τις παρατάξεις της οργάνωσης-- εμφανίζεται επίσης στο βίντεο, το οποίο απέκτησε η δημοσιογραφική ιστοσελίδα, με έδρα τις ΗΠΑ, Sahara Reporters.

Τον περασμένο Μάιο, η Μπόκο Χαράμ αντάλλαξε 82 κορίτσια έπειτα από μεσολάβηση έναντι χρημάτων για τους αντάρτες και αποφυλάκισης κάποιων από τα ανώτερα στελέχη της. Προηγουμένως, 24 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα ή εντοπίστηκαν το 2016.

Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει άλλα δύο εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια εξέγερση που ξεκίνησε το 2009 με σκοπό τη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου. Οργανώσεις βοήθειας υποστηρίζουν πως οι μαχητές απήγαγαν χιλιάδες ενήλικες και παιδιά και ότι πολλές από τις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν λάβει τη δέουσα προσοχή.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σχετικές ειδήσεις