ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός: Ο Τραμπ απειλεί να περάσει στο «δεύτερο στάδιο» σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Παγκόσμιος συναγερμός: Ο Τραμπ απειλεί να περάσει στο «δεύτερο στάδιο» σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Ντόναλντ Τραμπ: «Αν οι κυρώσεις δεν λειτουργήσουν, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση 2. Αυτή η φάση θα μπορούσε να είναι πολύ σκληρή».

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εκτόξευσε άλλη μια απειλή προς τη Βόρεια Κορέα, δείχνοντας τι θα ακολουθήσει αν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικές οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Δεν νομίζω ότι θα παίξω ακριβώς αυτό το χαρτί. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Εάν οι κυρώσεις δεν λειτουργήσουν, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση 2» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η φάση 2 θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σκληρό πράγμα, ίσως πολύ, πολύ ατυχές για τον κόσμο. Ωστόσο ας ελπίσουμε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας και την αύξηση των πιέσεων να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, λίγες ώρες μετά την άφιξη της κόρης του Ιβάνκας στη Νότια Κορέα για την τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Τραμπ μόλις ανακοίνωσε τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ κατά της Βόρειας Κορέας

Τα μέτρα στοχοθετούν περισσότερες από 50 εταιρείες θαλάσσιων συγκοινωνιών και πλοία, τα οποία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, βοηθούν την Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τις κυρώσεις.

«Σήμερα, επιβάλαμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί εναντίον μιας χώρας» είπε ο Τραμπ στο τέλος μιας μακράς ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της διάσκεψης CPAC, του ετήσιου ραντεβού των Αμερικανών συντηρητικών.

«Ελπίζω ότι κάτι το θετικό θα βγει από αυτό, θα δούμε» συμπλήρωσε.

Ο στόχος των κυρώσεων είναι να διακοπούν οι πηγές των εισοδημάτων και πετρελαίου «που το καθεστώς χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και τις ένοπλες δυνάμεις του» διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκονται ένα πρόσωπο, 27 οντότητες και 28 πλοία που είναι εγγεγραμμένα ή έχουν σημαία Βόρειας Κορέας, Κίνας, Σινγκαπούρης, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Νήσων Μάρσαλ, Τανζανίας, Παναμά και Κομόρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβ Μνούτσιν υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αφορούν «πρακτικά όλα τα πλοία» που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί έως σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Μετεωρολογική «βόμβα» σαρώνει τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Εξέλιξη - ΣΟΚ στο θρίλερ της Μάνης: «Άνοιξαν τα στόματα» για την εξαφάνιση της Χριστίνας

Σχετικές ειδήσεις