ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Προβάδισμα του αντιπολιτευόμενου SDS

Σλοβενία: Προβάδισμα του αντιπολιτευόμενου SDS

Προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα δίνουν στοιχεία δημοσκόπησης που διεξήχθη ενόψει των γενικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου στη Σλοβενία.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) προηγείται με ποσοστό 15,5%, δεύτερο είναι το κόμμα «Θετική Σλοβενία» που ίδρυσε ο δήμαρχος της Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς, με ποσοστό 8,3% και τρίτο το κόμμα Λίστα Πολιτών του πρώην υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Γκρέγκορ Βίραντ, με ποσοστό 6,1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών της Νόβα Γκόριτσα.

Αρκετά υψηλό, περίπου 48% είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και μεγάλες απώλειες αναμένεται να έχουν όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που είχαν καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD) του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ συγκεντρώνει ποσοστό 3% και ακολουθούν το Σλοβενικό Εθνικό Κόμμα (SNS) με 2,1,%, το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) και το Κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών με ποσοστό 1,6%.

Οι αναλυτές ερευνών της κοινής γνώμης αναφέρουν ότι το μεγάλο ποσοστό στήριξης των νέων κομμάτων και κινημάτων είναι αποτέλεσμα, από τη μία πλευρά της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και από την άλλη της μεγάλης προβολής τους από τα ΜΜΕ, επειδή ιδρύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.