ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Αποφασίζω πολύ σύντομα για Συρία, ψάχνουμε αποδείξεις - Τι απαντά ο Άσαντ

Τραμπ: Αποφασίζω πολύ σύντομα για Συρία, ψάχνουμε αποδείξεις - Τι απαντά ο Άσαντ

Μπορεί το πρωινό tweet του να ήταν αινιγματικό σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους «έξυπνους και ωραίους πυραύλους» που θα έστελνε στη Συρία, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με νέο διαδικτυακό «χτύπημα» ενημέρωσε πως η απόφαση για τη Συρία θα παρθεί πολύ σύντομα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα (12/04) με τους συμβούλους του, ενώ «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις καθώς «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Μάτις: Πιστεύω ότι υπήρξε επίθεση με χημικά, αλλά ψάχνουμε για αποδείξεις

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε επίσης «απλώς ασυγχώρητη» τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι για το λόγο αυτόν πριν από έναν χρόνο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή.

«Ορισμένα πράγματα είναι απλώς ασυγχώρητα, απαράδεκτα», είπε ο Τζιμ Μάτις μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση που αφορούσε τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2019.

Εξήγησε, δε, ότι οι ενέργειες αυτές όχι μόνο παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά όπλα αλλά γίνονται σε βάρος «ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταλούν επιθεωρητές επί τόπου για να συλλέξουν αποδείξεις, προειδοποιώντας ότι το έργο τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο περνά ο καιρός.

«Πιστεύω ότι υπήρξε χημική επίθεση και ψάχνουμε τις αποδείξεις», συνέχισε. Παραδέχτηκε πάντως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επίθεση αυτή που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, παρά μόνο «πολλές ενδείξεις στα μέσα ενημέρωσης και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι χρησιμοποιήθηκαν χλώριο ή σαρίν».

Όπως είπε, μια από τις βασικές ανησυχίες του, στην περίπτωση αμερικανικού πλήγματος, είναι να αποφευχθεί μια «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, στον οποίο έχουν εμπλακεί η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και άλλες χώρες.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θέλει να συζητήσει την παρούσα κατάσταση από σεβασμό για τους εταίρους μας, λόγω της ευαίσθητης φύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της ανάγκης να τις κρατήσουμε απόρρητες».

Ο Μάτις ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης.

Άσαντ: Ενδεχόμενη επίθεση θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δυτικών κρατών θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο πληγμάτων εναντίον της Συρίας.

«Με κάθε νίκη που επιτυγχάνεται επί του εδάφους, υψώνονται οι φωνές ορισμένων δυτικών κρατών και εντείνονται ενέργειες στη προσπάθειά τους να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων... αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να συμβάλουν σε μια αύξηση της αστάθειας στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άσαντ υποδεχόμενος στη Δαμασκό στον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί σύμβουλο του Ιρανού ανώτατου ηγέτη.

Σχετικές ειδήσεις