ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπιστικό δράμα στη Βόρεια Κορέα: 25 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται «ένα βήμα πριν τον λιμό»

Ανθρωπιστικό δράμα στη Βόρεια Κορέα: 25 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται «ένα βήμα πριν τον λιμό»

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του ξεκινά σήμερα 8 Μαΐου επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα για να εξετάσει την ενίσχυση της διανομής τροφίμων σε γυναίκες και παιδιά που πεινούν, μια ακόμη ένδειξη του ανοίγματος της απομονωμένης χώρας.

Η τετραήμερη επίσκεψη του επικεφαλής του WFP Ντέβιντ Μπίσλεϊ πραγματοποιείται την ώρα που αναθερμαίνονται οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και ενόψει της συνόδου κορυφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σχεδόν το 70% των κατοίκων της Βόρειας Κορέας, συνολικά 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε συνθήκες «διατροφικής ανασφάλειας», κάτι που σημαίνει ότι προσπαθούν να αποφύγουν τον λιμό, ενώ ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η ξηρασία του 2015 επιδείνωσε την κατάσταση, κατήγγειλε ο οργανισμός.

Το WFP σκοπεύει να παράσχει βοήθεια κάθε μήνα σε 650.000 γυναίκες και παιδιά με τη διανομή ενισχυμένων δημητριακών και μπισκότων. Κατά μέσο όρο αυτή τη στιγμή προσφέρει βοήθεια σε περίπου 500.000, δήλωσε η εκπρόσωπός του Μπετίνα Λίσερ.

Τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο οργανισμός στον ιστότοπό του δείχνουν ότι από τα συνολικά 52 εκατομμύρια δολάρια που είχε ζητήσει για το 2018 έχει συγκεντρωθεί μόνο το 19,2%.

Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης το WFP αναγκάστηκε τον Νοέμβριο να αφήσει 190.000 παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία χωρίς διατροφική βοήθεια, τόνισε η Λίσερ.

Το WFP και η Unicef είναι μεταξύ των λίγων οργανώσεων αρωγής που έχουν πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα, η οποία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επλήγη από λιμό που κόστισε τη ζωή έως και σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Unicef είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι περίπου 60.000 παιδιά στη χώρα είναι αντιμέτωπα με τον λιμό. Κατηγόρησε μάλιστα τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα ότι επιδεινώνουν την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις