ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί να «τινάξει» τη συνάντηση με τον Τραμπ στον αέρα (Pics)

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί να «τινάξει» τη συνάντηση με τον Τραμπ στον αέρα (Pics)

Την ακύρωση των συνομιλιών με τη Σεούλ ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, που απείλησε παράλληλα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, οι ασκήσεις αυτές συνιστούν μια «πρόκληση» εν μέσω της βελτίωσης των σχέσεων Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Από την πλευρά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νόιερτ, σχολίασε ότι δεν έχει καμία πληροφορία από τη Βόρεια Κορέα σχετικά με την «απειλή» της Πιονγκγιάνγκ να ματαιώσει τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις προετοιμασίες ενόψει τη συνόδου και δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν αλλαγή της στάσης της Βόρειας Κορέας.

Drills Re

Νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο που ήταν προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη με τη Νότια Κορέα, επικαλούμενη τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν ΗΠΑ και Νότια Κορέα στην περιοχή. Το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μην διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής μεταξύ Τραμπ και Κιμ που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Αυτή η άσκηση, που στοχεύει εμάς, και η οποία διεξάγχεται στη Νότια Κορέα, είναι μια κατάφωρη πρόκληση στη Διακήρυξη του Πανμουντζόμ και μια σκόπιμη στρατιωτική πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

pic 1488351392 2

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να αναλογιστούν προσεκτικά την τύχη της σχεδιαζόμενης συνόδου Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ υπό το φως αυτής της προκλητικής στρατιωτικής ταραχής που διεξάγεται από κοινού με τις νοτιοκορεατικές αρχές», συνέχισε.

Η αυριανή συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών θα επικεντρωνόταν στην εφαρμογή της Διακήρυξης στην οποία κατέληξαν στις 27 Απριλίου στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ. Στο κείμενο αυτό περιλαμβάνονται υποσχέσεις για τον επίσημο τερματισμό του Πολέμου της Κορέας και η επιδίωξη της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης» της χερσονήσου, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας που χειρίζεται τις σχέσεις με τη Βόρεια.

maxresdefault

Το KCNA χαρακτήρισε την αεροπορική άσκηση "Max Thunder", στην οποία όπως ανέφερε μετέχουν αμερικανικά στελθ και B-52, "πρόκληση" και τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ματαιώσει τις συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters