ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Γκρεμίζεται» η τουρκική οικονομία

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Γκρεμίζεται» η τουρκική οικονομία

Εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη πολιτική του «σουλτάνου» είναι η τουρκική οικονομία, με την το νόμισμα της χώρας να κατρακυλά συνεχώς.

Νέα υποβάθμιση από τη Moody’s – Κατήφορος δίχως τέλος για την τουρκική λίρα

Ο οίκος Moody’s, σε ανάλυσή του επισημαίνει τις αρνητικές προοπτικές για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το λειτουργικό περιβάλλον για τις τουρκικές τράπεζες θα παραμείνει δύσκολο λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αναποτελεσματική νομισματική πολιτική, την υποτίμηση του νομίσματος και την υψηλή ανεργία.

Αυτοί οι παράγοντες θα πιέσουν τη ζήτηση δανείων και την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η Moody’s προβλέπει ότι το τουρκικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2018 και στο 3,5% το 2019 από το 7% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου έτους.

Η συνολική εικόνα υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος ενός εξωτερικού «σοκ» για την Τουρκία, αν και παραμένει σχετικά χαμηλός, έχει αυξηθεί. Αυτό καθιστά το τραπεζικό σύστημα πιο επιρρεπή σε απώλεια της εμπιστοσύνης από την πλευρά των επενδυτών.

Επίσης, η ποιότητα των τραπεζικών assets πιθανότατα θα επιδεινωθεί λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος, των οικονομικών δυσκολιών κάποιων μεγάλων δανειοληπτών και του αποδυναμωμένου κατασκευαστικού τομέα.

Σχετικές ειδήσεις