Ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο: «Έχουμε κι άλλη επιλογή εκτός από τη διπλωματία»

Τουρκικές προκλήσεις | Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Ειδήσεις:…

Σεισμός Ζάκυνθος - Τσελέντης στο Newsbomb.gr: Περιμένουμε κι άλλους ισχυρούς μετασεισμούς

Σεισμός Ζάκυνθος | Άκης Τσελέντης: Απολύτως καθησυχαστικός…

Τα «πάνω - κάτω» στην κινητή τηλεφωνία: Τι αλλάζει και πώς επηρεάζεται η «τσέπη» μας

Κινητή τηλεφωνία | Κινητά τηλέφωνα | Ειδήσεις:…

Black Friday 2018: Αυτά είναι τα καταστήματα που θα έχουν προσφορές έως 80%

Black Friday: Η «Μαύρη Παρασκευή» έρχεται στην Ελλάδα…

Ώρα μηδέν για τις συντάξεις: Σήμερα το EuroWorking Group

Πολλή δουλειά περιμένει σήμερα στις Βρυξέλλες όσους…

Το όραμα για τη μεγάλη Τουρκία βυθίστηκε μαζί με την τουρκική λίρα

Το όραμα για τη μεγάλη Τουρκία βυθίστηκε μαζί με την τουρκική λίρα
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει αποκτήσει η χρηματοπιστωτική επίθεση που υφίσταται η τουρκική οικονομία, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι στη γεωπολιτική σκακιέρα καμία απειλή δε μένει αναπάντητη.

Με την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά, η μέχρι τώρα μετριοπαθής στρατηγική της CBRT, υπό το φόβο των απειλών του Ερντογάν, άλλαξε με μια επιθετική κίνηση αύξησης του βασικού επιτοκίου από το 13,5% στο 16,5%.

Η κίνηση αυτή σκοπεύει να ανακόψει τις επιθετικές διαθέσεις των κερδοσκόπων και προς στιγμήν το κατάφερε. Ωστόσο, μια συντονισμένη επίθεση δεν ανακόπτεται από τέτοιες ενέργειες. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, μια επίθεση στο νόμισμα μιας χώρας, είναι προμελετημένη με μεγάλη ακρίβεια και οι κερδοσκόποι γνωρίζουν ότι η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση και σε τεράστια κέρδη για τον επιτιθέμενο.

Δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία διατηρεί τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ύψους 6,5%, γίνεται προφανές ότι η εισροή ξένων κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της τουρκικής οικονομίας.

Ωστόσο, στα επόμενα τρίμηνα, τα στοιχεία θα δείξουν την πλήρη αποδιοργάνωση της τουρκικής οικονομίας και το πλήγμα για τον Ερντογάν θα είναι τεράστιο καθώς αν χρειαστεί, δε θα μπορέσει ούτε να κινητοποιήσει την πολεμική του μηχανή.

Η επίθεση στην τουρκική λίρα, γίνεται και σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε αύξηση επιτοκίων με αποτέλεσμα η πολιτική αυτή να ενισχύει το δολάριο και να προκαλεί επιπρόσθετους εφιάλτες σε όλες αυτές τις οικονομίες αλλά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εκδώσει σημαντικό μέρος του χρέους τους σε αμερικανικό δολάριο.

Η εποχή της παντοδυναμίας του Ερντογάν έχει τελειώσει και η συντονισμένη αυτή επίθεση, σε μια περίοδο όπου γίνονται ταχύτατα και προμελετημένα γεωπολιτικά βήματα, πιθανότατα σηματοδοτεί και το τέλος του οράματος για μια μεγάλη Τουρκία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν και Τουρκία «βουλιάζουν» παράλληλα

PHOTO GALLERY