ΚΟΣΜΟΣ

Σκύλος της ζούγκλας: Είναι αυτό το πιο σπάνιο ζώο του κόσμου; (pics+vid)

Σκύλος της ζούγκλας: Είναι αυτό το πιο σπάνιο ζώο του κόσμου; (pics+vid)

Θυμίζει σκύλο με κάτι από αλεπού με λύκο και μύτη… αρκούδας, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια ζώα του πλανήτη.

Ελάχιστες είναι μάλιστα οι φορές που κάποιος έχει καταφέρει να απαθανατίσει τους Jungle Canines, καθώς μόλις το 2014 κάμερα κατέγραψε, για πρώτη φορά, το σαρκοφάγο αυτό ζώο που αποφεύγει όσο τίποτα την ανθρώπινη επαφή αν και θεωρείται ως ένα από τα πιο «φιλικά» ζώα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ζούγκλα όπως αυτή του Αμαζονίου.

Ο σκύλος της ζούγκλας είναι μικρόσωμος με κοντά αυτιά, τρέφεται κυρίως με έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά, ενώ τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά.

Το θηλαστικό αυτό, που ανήκει στην οικογένεια των κυνοειδών, καταχωρήθηκε στη σχετική λίστα μόλις το 1940, ενώ εντοπίζεται σε εκτάσεις της δυτικής λεκάνης του Αμαζονίου, σε χώρες όπως η δυτική Βραζιλία, το Περού, ο Ισημερινός, η νότια Κολομβία κι η Βολιβία.

Η επιστημονική του ονομασία (short eared dog) οφείλεται στο μικρό μήκος των αυτιών του, ενώ κατατάσσεται μεταξύ των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οι παράγοντες που το απειλούν είναι οι ασθένειες που προσβάλουν αρκετά από τα ζώα των περιοχών αυτών, αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία έχει περιορίσει αρκετά τόσο τους βιότοπούς του όσο και τα συνήθη θηράματά του.

Τα τελευταία του πλάνα καταγράφηκαν πριν από λίγους μόνο μήνες, από κάμερες με ανιχνευτές κίνησης, κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξετάσουν κάποιο ζωντανό ζώο, ώστε να κατανοήσουν σε βάθος τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά τους.

Οι επιστήμονες είναι σίγουροι πως ζει υπό την απειλή της εξαφάνισης και εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και της εξάντλησης της λείας τους, αν και επειδή έχει εντοπιστεί ελάχιστες φορές, κυρίως στον Αμαζόνιο, δεν γνωρίζουν πολλά για το είδος του και τον πληθυσμό του.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η μόνη αναφορά για «ζώο που μοιάζει με σκύλο σε ζούγκλα» έγινε το 1984 από το Γερμανό Βιολόγο Sigi Weisel όταν εντόπισε κάποια σπάνια ζώα στον Παναμά. Μάλιστα τότε καταγράφεται ότι εντοπίστηκε σε καφέ, άσπρο ακόμα και σχεδόν μπλε χρώμα.

Σχετικές ειδήσεις