ΚΟΣΜΟΣ

Στα «άκρα» η κόντρα Μέρκελ – Ζεεχόφερ με «διαιτητή» τον Σόιμπλε

Στα «άκρα» η κόντρα Μέρκελ – Ζεεχόφερ με «διαιτητή» τον Σόιμπλε

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, συναντήθηκαν πριν από λίγη ώρα, για συνομιλίες με τη μεσολάβηση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στη συνάντηση αυτή, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα στόχος των τριών κορυφαίων πολιτικών ήταν να εξεταστούν πιθανές λύσεις στην κρίση που απειλεί την κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Ζεεχόφερ φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τη Bild, «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα».

2w993qhighc0.bild 1

«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ την Sueddeutsche Zeitung και διερωτήθηκε: «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;».

«Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων.

Στο μεταξύ φαίνεται ότι ο Ζεεχόφερ χάνει σταδιακά την στήριξη των στελεχών του ίδιου του κόμματός του. «Δεν μπορούσα να δεχτώ την νύχτα την παραίτηση (ενν. Του Χορστ Ζεεχόφερ), χωρίς μια συνάντηση κορυφής. Θέλουμε σήμερα να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα από κοινού», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι ο κ. Ζεεχόφερ αιφνιδίασε τους πάντες όταν δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και τόνισε: «Είμαστε πρόθυμοι για συμβιβασμό. Πρέπει κανείς να είναι έτσι στην πολιτική. Για μας δεν υπάρχει δρόμος εκτός της κυβέρνησης ή διάλυσης της συνεργασίας με το CDU».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της Καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών. Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης είναι η πολιτική της Μέρκελ απέναντι στους αιτούντες άσυλο, την οποία οι Βαυαροί σύμμαχοί της της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θέλουν να σκληρύνουν.

Ο πρόεδρος του CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρότεινε την Κυριακή (02/07) να παραιτηθεί και από τις δύο ιδιότητές του στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος, η οποία διήρκησε 12 ώρες. Τελικά ανέστειλε την απόφασή του.

«Δήλωσα ότι θα θέσω και τις δύο ιδιότητές μου στη διάθεση (της καγκελαρίου) και θα εξακολουθήσω να το κάνω τις τρεις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Ζέεχοφερ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

4412447

Στο μεταξύ οι συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του CSU και του CDU της καγκελαρίου «με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία», δεν απέδωσαν καρπούς.

Αγωνιώδης έκκληση βουλευτών για να μην πέσει η κυβέρνηση

Βουλευτές και από τα δύο συντηρητικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους για τη μεταναστευτική πολιτική που απειλεί την κυβέρνηση.

Στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), ομόφωνα οι βουλευτές κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κομμάτων να συμφιλιωθούν.

Ο βετεράνος πολιτικός του CDU Φόλκερ Κάουντερ είπε ότι αναμένει να βρεθεί μια λύση σήμερα το βράδυ. «Θα μείνουμε μαζί» είπε, καταχειροκροτούμενος για πολλή ώρα από τους παρευρισκόμενους.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ του CSU, που θεωρείται σκληροπυρηνικός, είπε ότι τα προβλήματα είναι «επιλύσιμα» και υπενθύμισε στους βουλευτές την αξία της συμμαχίας των δύο κομμάτων.

Η ίδια η καγκελάριος, απευθυνόμενη στους βουλευτές, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για επίλυση της κρίσης και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να επιτύχει μια συμφωνία, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters κάποιοι από τους συμμετέχοντες.

Λίγο νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι το συντηρητικό μπλοκ βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και απεύθυνε έκκληση στα δύο κόμματα να βρουν μια συμφωνία.

Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία, αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο Ζέεχοφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μην δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές μιλώντας στα στελέχη του κόμματος: είτε να παρακάμψει τη Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του ως υπουργός Εσωτερικών επιβάλλοντας τις επαναπροωθήσεις, κάτι που όμως θα οδηγήσει στην αποπομπή του και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, είτε να υποχωρήσει, είτε να παραιτηθεί. Προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.

2w993qhighc0.bild

Όμως η παραίτηση Ζέεχοφερ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ερώτημα που θα τεθεί τότε είναι αν θα εγκαταλείψει και το κόμμα και την κυβέρνηση συνασπισμού. Αν συμβεί αυτό, η Μέρκελ δεν θα έχει πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.


Όμως το CSU μπορεί απλώς να αντικαταστήσει τον Ζέεχοφερ, οι σχέσεις του οποίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι τεταμένες, με κάποιον πιο συμβιβαστικό.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επιμένει στις θέσεις της. Χθες το βράδυ στο Βερολίνο έλαβε σχεδόν ομόφωνα τη στήριξη των στελεχών του CDU να απορρίψει οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση για τους μετανάστες.

Η τελευταία αντιπαράθεση στο συντηρητικό στρατόπεδο ξέσπασε στα μέσα Ιουνίου όταν η καγκελάριος μπλόκαρε το σχέδιο του Ζέεχοφερ για τις επαναπροωθήσεις. Όμως στην πραγματικότητα η κρίση αυτή σοβεί από το 2015 όταν η Μέρκελ έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Όποιο κι να είναι το αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής κρίσης, το βέβαιο είναι ότι η Μέρκελ θα είναι τελικά πολιτικά αποδυναμωμένη. Έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία πλέον αμφισβητείται ανοικτά στη Γερμανία για τη μεταναστευτική της πολιτική, ενώ συχνές είναι και οι επικρίσεις από το εξωτερικό, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters