ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Γιατροί απολύθηκαν διότι προσέφεραν φροντίδες σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Νικαράγουα: Γιατροί απολύθηκαν διότι προσέφεραν φροντίδες σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Το υπουργείο Υγείας της Νικαράγουας απέλυσε περίπου είκοσι γιατρούς οι οποίοι προσέφεραν φροντίδες στους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, κατήγγειλε ο ένας από τους αποπεμφθέντες γιατρούς την Παρασκευή (27/7).

Ανάμεσα στα μέλη του προσωπικού που απέλυσε το νοσοκομείο Όσκαρ Ντανίλο Ροσάλες, στην πόλη Λεόν (δυτικά), συγκαταλέγονται πολλοί ειδικευμένοι γιατροί, τόνισε ο Χαβιέρ Παστόρα, γαστρεντερολόγος, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόσθεσε ότι δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για τις αποπομπές των γιατρών, ωστόσο τις απέδωσε στο γεγονός ότι οι απολυθέντες αψήφησαν τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου να μην προσφέρουν φροντίδες σε διαδηλωτές.

Μια ομάδα φοιτητών διαδήλωσε μπροστά στο νοσοκομείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις των γιατρών.

Η αποπομπή τους δεν επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον φερόμενο ως δολοφόνο μιας βραζιλιάνας φοιτήτριας ιατρικής που προσέφερε φροντίδες σε διαδηλωτές.

Η φοιτήτρια, 31 ετών, σκοτώθηκε ενώ κινείτο με αυτοκίνητο στη Μανάγκουα τη Δευτέρα.

Οι αρχές κατέσχεσαν μια καραμπίνα που ανήκει στον ύποπτο, έναν άνδρα 42 ετών, κατά την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μανάγκουα για διαβουλεύσεις και κάλεσε τον πρεσβευτή της Νικαράγουας στην Μπραζίλια για να του ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τον φόνο της φοιτήτριας, αξιώνοντας οι νικαραγουανές αρχές να διενεργήσουν έρευνα για την υπόθεση άμεσα και να προσαγάγουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η βία στη Νικαράγουα μαίνεται αφότου ξέσπασαν οι πρώτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που πήραν χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, τη 18η Απριλίου. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο απολογισμός των νεκρών στα επεισόδια ανέρχεται σε τουλάχιστον 448. Η κυβέρνηση του Ορτέγα όμως αναγνωρίζει μόνο περίπου πενήντα θανάτους.