ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο και δύο Ιταλούς

Παλαιστίνη: Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο και δύο Ιταλούς

Η ισραηλινή συνοριοφυλακή συνέλαβε το Σάββατο (28/7) δύο Ιταλούς κι έναν Παλαιστίνιο διότι ζωγράφιζαν μια τοιχογραφία –το πορτρέτο της φυλακισμένης παλαιστίνιας έφηβης Άχεντ Ταμίμι– πάνω στο τείχος διαχωρισμού στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, γνωστοποίησαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η Ταμίμι, η οποία έκλεισε τα 17 της χρόνια στη φυλακή, καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση διότι καταγράφηκε σε βίντεο να κλωτσάει και να χαστουκίζει ισραηλινούς στρατιώτες στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Αναμένεται να αποφυλακιστεί σήμερα.

Η Ταμίμι μετατράπηκε σε ηρωίδα για τους Παλαιστίνιους μετά το γεγονός, που έγινε τη 15η Δεκεμβρίου έξω από το σπίτι της, στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Το βίντεο μεταδόθηκε απευθείας από τη μητέρα της μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook και γνώρισε ευρύτατη διάδοση.

Η έφηβη συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές τέσσερις ημέρες αργότερα.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δεν απάντησε σε τηλεφώνημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που ήθελε να του ζητήσει ένα σχόλιο για τις συλλήψεις.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) γνωστοποίησε μέσω twitter ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο ιταλούς graffiti artists κι έναν Παλαιστίνιο που ήταν μαζί τους.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν πολύ περιορισμένη κυριαρχία. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά και ο ΟΗΕ θεωρούν τους οικισμούς των εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη παράνομους με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση προφανώς απορρίπτει.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων