Η άκρα δεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη

Η άκρα δεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη

Αυξανόμενη απήχηση βρίσκουν οι θέσεις ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από το βρετανικό ινστιτούτο Demos.

Η ηλικιακή ομάδα που φαίνεται πιο δεκτική στις θέσεις της άκρας δεξιάς είναι οι νέοι κάτω των 30 ετών.

«Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τα μάτια στραμμένα στην κατάσταση της οικονομίας τους, μια άλλη κρίση εμπιστοσύνης δημιουργείται. Σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα και τους εκπροσώπους τους και δείχνουν συμπάθεια για τους λαϊκιστικούς σχηματισμούς», προειδοποιεί ο Τζέιμι Μπάρτελετ, συντάκτης της έκθεσης.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η άνοδος του ισλαμισμού εκλαμβάνεται ως απειλή και γίνεται ενοποιητικός παράγοντας για ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους.

Οι Ευρωπαίοι αυτοί καταγγέλλουν επίσης τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης που καταστρέφει «τα δικαιώματα των εργαζομένων». Έχουν «χάσει την πίστη» στην κυβέρνησή τους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Κατ' αυτούς, τα κύρια πολιτικά κόμματα έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, είναι ανούσια και απόμακρα, ανίκανα να απαντήσουν στις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά στη ζωή», συνοψίζει ο Μπάρτλετ.

Η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σχεδόν 11.000 συμπαθούντες 14 εξτρεμιστικών οργανώσεων σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.