ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Η διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ δε θα μας λυγίσει

Παλαιστίνη: Η διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ δε θα μας λυγίσει

Ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον, Χουσάμ Ζομλότ, κατήγγειλε την Παρασκευή 24 Αυγούστου την ακύρωση της χορήγησης βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, κρίνοντας πως είναι μια κίνηση που στρέφεται «εναντίον της ειρήνης».

«Αυτή η κυβέρνηση οδεύει να κατεδαφίσει το αμερικανικό όραμα και την αμερικανική δέσμευση δεκαετιών στην Παλαιστίνη. Μετά την Ιερουσαλήμ και την UNRWA, αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη της λύσης των δύο Κρατών και την πλήρη υιοθέτηση της ατζέντας εναντίον της ειρήνης του (πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν) Νετανιάχου», τόνισε ο Ζομλότ σε ανακοίνωσή του.

«Η μετατροπή της ανθρωπιστικής και της αναπτυξιακής βοήθειας σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού δεν θα έχει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τραμπ, «πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν αρχικά για προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας» θα ανακατευθυνθούν σε «προγράμματα υψηλής προτεραιότητας αλλού».

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι περικόπτει δραστικά τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν παγώσει μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, στα τέλη του 2017, ότι αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Πολλοί παρατηρητές βλέπουν στις αμερικανικές αποφάσεις για την οικονομική βοήθεια μια προσπάθεια με σκοπό να ασκηθεί ασφυκτική πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή ώστε εντέλει να αναγκαστεί να δεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Τραμπ.