ΚΟΣΜΟΣ

Εξετάζουν την έφεση του Δανού εφευρέτη μετά την καταδίκη για το φόνο της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ

Εξετάζουν την έφεση του Δανού εφευρέτη μετά την καταδίκη για το φόνο της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ

Ο Δανόςεφευρέτης Πέτερ Μάντσεν εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου όπου θα εξεταστεί η έφεση την οποία έχει καταθέσει κατά της ποινής ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί πρωτοδίκως για τον φόνο και τον διαμελισμό του πτώματος μιας σουηδής δημοσιογράφου πάνω στο αυτοσχέδιο υποβρύχιό του.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Μάντσεν κρίθηκε ένοχος για τον φόνο και τον διαμελισμό του πτώματος της 30χρονης Κιμ Βαλ πάνω στο υποβρύχιό του στο λιμάνι της Κοπεγχάγης το 2017.

Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση επί της καταδίκης του και το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει μόνο την απόφαση να του επιβληθούν ισόβια, κάτι που συνήθως έχει 15ετή διάρκεια στη Δανία.

Η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η Βαλ είχε συμφωνήσει με τον Μάντσεν να του πάρει συνέντευξη για λογαριασμό του αμερικανικού περιοδικού Wired με αφορμή τις προσπάθειες του εφευρέτη να στείλει πρώτος άνθρωπο στο διάστημα σε αυτοσχέδιο πύραυλο, κάτι που επιχειρούσε ταυτόχρονα και μια άλλη ομάδα στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε τον Απρίλιο στο δικαστήριο ο σύντροφος της δημοσιογράφου.

Η αστυνομία συνέλαβε τον 47χρονο Μάντσεν στις 11 Αυγούστου του περασμένου χρόνου όταν βγήκε στη στεριά χωρίς τη Βαλ.

Η Κιμ Βαλ είχε θεαθεί στο υποβρύχιο «Ναυτίλος» μαζί με τον Μάντσεν στις 10 Αυγούστου. Εκείνος διασώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας την επόμενη ημέρα, όταν το υποβρύχιό του βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο λιμάνι της Κοπεγχάγης.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Aστυνομία ταυτοποίησε τον ακέφαλο κορμό της Βαλ, ο οποίος ξεβράστηκε στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, ενώ τις επόμενες ημέρες οι Aρχές εντόπισαν τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του θύματος.