ΚΟΣΜΟΣ

«Σύννεφα πολέμου»: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τελευταία φορά τον Άσαντ

«Σύννεφα πολέμου»: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τελευταία φορά τον Άσαντ

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια ακόμη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις της κυβέρνησηςτηςΣυρίας θα έχει ως αποτέλεσμα μια «πολύ πιο ισχυρή απάντηση» σε σχέση με πρωτύτερες αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα τις πρόσφατες μέρες ότι αν υπάρξει μια τρίτη χρήση χημικών όπλων, η απάντηση θα είναι πολύ πιο ισχυρή», τόνισε ο Μπόλτον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μπορώ να πω ότι είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς και τους Γάλλους, που συμμετείχαν μαζί μας στη δεύτερη αεροπορική επιδρομή, και επίσης συμφώνησαν ότι μια ακόμη χρήση χημικών όπλων θα οδηγήσει σε μια πολύ πιο ισχυρή απάντηση», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αντεπίθεση και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν επιθετική στάση έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), απειλώντας με κυρώσεις σε βάρος δικαστών του, αν ξεκινήσουν έρευνα για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από Αμερικανούς στο Αφγανιστάν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον, πρόκειται να κάνει τη σχετική ανακοίνωση σε ομιλία που θα εκφωνήσει το μεσημέρι (τοπική ώρα) στον συντηρητικό όμιλο Federalist Society, στην Ουάσινγκτον. Θα είναι η πρώτη μεγάλη ομιλία του αφότου έγινε μέλος του Λευκού Οίκου του Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προστατέψουν τους πολίτες τους και τους πολίτες των συμμάχων τους από την άσκηση άδικης δίωξης από αυτό το παράνομο δικαστήριο», θα πει ο Μπόλτον, σύμφωνα με το σχέδιο της ομιλίας του που είδε το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπόλτον θα πει επίσης πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ανακοινώσει το κλείσιμο των γραφείων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) λόγω των ανησυχιών για τις παλαιστινιακές προσπάθειες να πραγματοποιηθεί έρευνα του ΔΠΔ σε βάρος του Ισραήλ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στέκονται πάντοτε στο πλευρό του φίλου και συμμάχου μας, του Ισραήλ», αναφέρεται στο σχέδιο ομιλίας του Μπόλτον.

Το σχέδιο ομιλίας του Μπόλτον αναφέρει πως η κυβέρνηση Τραμπ «θα αντεπιτεθεί», αν το ΔΠΔ ξεκινήσει έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξαν μέλη του στρατού των ΗΠΑ και επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Αν ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο δικαστών και εισαγγελέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιβάλει κυρώσεις στα κεφάλαια που τυχόν έχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και να τους προσαγάγει σε αμερικανικά δικαστήρια.

«Δεν θα συνεργαστούμε με το ΔΠΔ. Δεν θα παράσχουμε καμία βοήθεια στο ΔΠΔ. Δεν θα γίνουμε μέλος του ΔΠΔ. Θα αφήσουμε το ΔΠΔ να πεθάνει μόνο του. Στο τέλος τέλος, ουσιαστικά το ΔΠΔ είναι ήδη νεκρό για εμάς», αναφέρεται στο σχέδιο ομιλίας του Μπόλτον.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να διαπραγματευθούν περισσότερες δεσμευτικές, διμερείς συμφωνίες προκειμένου να εμποδίσουν τις χώρες να παραδώσουν Αμερικανούς στο εδρεύουν στη Χάγη δικαστήριο, αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας.

Σκοπός του δικαστηρίου είναι να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ το 2002, με τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αντιτίθεται στο δικαστήριο. Ο διάδοχος του Μπους, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έκανε ορισμένα βήματα προκειμένου να συνεργαστεί με το δικαστήριο.

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε μέτρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να περιορίσουμε τις σαρωτικές εξουσίες του δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το ΔΠΔ δεν θα ασκεί τη δικαιοδοσία του στους Αμερικανούς και τους πολίτες των συμμάχων μας οι οποίοι δεν έχουν επικυρώσει το Καταστατικό [του Διεθνούς Δικαστηρίου] της Ρώμης», αναφέρεται στο σχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνήσει ο Τζον Μπόλτον.