Μέρκελ: Προτεραιότητα «οι κυρώσεις» στο Ιράν

Μέρκελ: Προτεραιότητα «οι κυρώσεις» στο Ιράν

Φανερή ήταν η άρνηση της  Άγγελα Μέρκελ να απαντήσει σχετικά με τη θέση της  για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιδρομές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στη διάρκεια μιας συνέντευξής της η οποία δημοσιεύεται αύριο.


«Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα εθνών σε διεθνές επίπεδο που λόγω πολύ θεμελιωδών ανησυχιών δεν αποκλείουν τη στρατιωτική επιλογή», είπε ανέφερε η Καγκελάριος  στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung. 

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι θέλει να «εκμεταλλευθεί όλο τον διαθέσιμο διπλωματικό χώρο για ελιγμούς και η Γερμανία μπορεί να συμβάλει» ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση.

Πάντως   οι απαντήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου δεν σηματοδότησαν μια σαφή καταδίκη των σεναρίων περί στρατιωτικής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που ζητούν αρκετοί στη Γερμανία.

Το Ισραήλ είχε κάνει σαφές  την προηγούμενη εβδομάδα πως   εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. 

Την Τρίτη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξέδωσε μια έκθεση η οποία ανέφερε πως περιέχει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Τεχεράνη επιδίωξε να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

Μάλιστα έσπευσε  να χαρακτηρίσει  την έκθεση της IAEA ιδιαίτερα  ανησυχητική.

«Προφανώς το Ιράν δεν παίζει το παιγνίδι ανοικτά», επισήμανε η Μέρκελ ενώ σημείωσε πως  τα μέσα για να αναγκαστεί το Ιράν να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη «διαφάνεια» δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί. «Προς το παρόν η προτεραιότητα είναι οι κυρώσεις», δεν παρέλειψε να αναφέρει.